Zproštěni obžaloby: Miny skladované ve Vrběticích nebyly zakázané

Krajský soud ve Zlíně zprostil obžaloby pět osob a dvě firmy kvůli skladování zakázaných výbušnin ve Vrběticích na Zlínsku. Lidem hrozily několikaleté tresty, firmám pak pokuty nebo dokonce jejich zrušení. Jenže podle soudu firmy neskladovaly miny jako takové, ale jen jejich těla. Dovozem těchto částí min tak nebyl podle soudu spáchán trestný čin. S výbuchem muničního skladu ve Vrběticích tento případ přímo nesouvisí.

Podle obžaloby Real Trade Praha, tedy obchodní agentura propojená se zbrojařskou firmou Excalibur Army, koupila od dceřiné maďarské společnosti firmy Excalibur Army na začátku roku 2012 vojenský materiál včetně více neš dvou stovek min typu MON-100 a 232 min typu MON-200. Podle státního zástupce se jednalo o protipěchotní miny zakázané českými i mezinárodněprávními normami navazujícími na Ottawskou konvenci.

Těla min bez rozněcovače nejsou zakázané

Zmocněnec firmy Excalibur Army Andrej Čírtek ale tvrdil, že Ottawská úmluva nezakazuje protipěchotní miny, ale ty, které explodují přítomností, blízkostí nebo kontaktem osoby. O to, jestli se jednalo o zakázané miny nebo ne, se přeli i soudní znalci.

Soud nakonec rozhodl, že miny skladované ve Vrběticích k zakázaným nepatřily. „Firma neskladovala miny jako takové, ale pouze jejich těla. Materiál tak nelze považovat za zakázaný. Zakázaný je iniciátor této výbušniny, tělo miny je neutrální,“ řekl předseda Soudu Jiří Dufek. 

Státní zástupce Leo Foltýn žádal pro dva obžalované podmíněné tresty a pro tři lidi tresty od tří let do šesti a půl roku. Firmám navrhl peněžité tresty deset a pět milionů korun. Obhajoba vinu odmítla a žádala zproštění obžaloby, čemuž nakonec soud vyhověl.  

Speciální vysílání k rozhodnutí soudu o případu skladování min ve Vrběticích (zdroj: ČT24)

S výbuchy ve Vrběticích případ nesouvisí

V areálu ve Vrběticích na Zlínsku předloni v říjnu a v prosinci vybuchly dva sklady s municí. Při první explozi zahynuli dva lidé. Oba vybuchlé sklady si ale pronajímala jiná společnost, ostravská firma Imex Group. Kauza skladování údajně zakázaných výbušnin s explozemi ve Vrběticích nesouvisí.

Za měsíc zlikvidovali policisté tisíc kusů munice z epicentra

Před měsícem začali policisté za pomoci speciální techniky prohledávat epicentrum výbuchu, sklad číslo 16, který explodoval 16. října 2014 v areálu muničních skladů ve Vlachovicích – Vrběticích. Denně pracuje na místě dvanáct až patnáct speciálně vyškolených policistů, policejních pyrotechniků a hasičů. Nalezenou munici, která je nebezpečná pro převoz, pyrotechnici likvidují zpravidla tentýž den v provizorní trhací jámě uvnitř areálu. „Do dnešního dne jsme převezli k likvidaci do trhací jámy v Libavé téměř tisíc kusů munice,“ řekla mluvčí krajského policejního ředitelství Monika Kozumplíková. Dadala, že celý proces hloubkové asanace i povrchového sběru munice v místě výbuchu je velmi náročný a extrémně rizikový. Práci ztěžuje policistům i současné velmi teplé počasí.