Trhavina v plechu nebo zakázaná mina? Znalci se u soudu nemohli shodnout

Znalci se u zlínského krajského soudu nemohli shodnout na tom, jestli jsou miny nalezené ve skladu pronajatém společností Excalibur Army ve Vrběticích zakázané. Důležitou roli hraje to, jestli byly miny skladované s rozněcovačem, nebo bez něj. Kvůli skladování min stojí před soudem pět lidí.

Jsou miny MON-100 a MON-200 zakázané českými i mezinárodními právními normami, nebo ne? Soudní znalci nemají jednotný názor.

Pavel Studený z kriminalistického ústavu policie v Praze tvrdí, že MON-100 a MON-200 jsou zakázané protipěchotní miny. Na jeho závěr nemá vliv to, jestli jsou u min skladovány rozněcovače. „Miny a iniciátory se skladují zvlášť. Rozněcovače je možné koupit běžně na internetu,“ vysvětlil a dodal, že se při svém závěru opřel o stanovisko ministerstva obrany z loňského dubna.

Znalec Kubík: S rozněcovačem jsou miny zakázané, bez něj dovolené

Právě rozněcovač je ale podle soudního znalce Karla Kubíka důležitý pro posouzení toho, jestli jsou miny zakázané. „S nástrahovým jsou zakázané, s dálkovým odpalem řízeným jinou osobou jsou dovolené,“ konstatoval.

„ Ve stavu, v jakém se miny našly, nebylo možné, aby byly inicializované. Je to pro mě trhavina v plechu,“ dodal Koubík. S jeho závěry v zásadě souhlasil i znalec obhajoby Jiří Chládek. „Dokud miny nejsou použity v rozporu s Ottawskou konvencí, je to v souladu s právem. Rozhodující je užitý rozněcovač,“ dodal Chládek.

Miny skladované ve Vrběticích rozněcovač neměly

Ve Vrběticích skladovala firma Excalibur Army miny bez rozněcovače a proto nejsou podle jejího zmocněnce Andreje Čírtka zakázané. „Ottawská úmluva nezakazuje protipěchotní miny, ale miny, které explodují přítomností, blízkostí nebo kontaktem osoby,“ tvrdí Andrej Čírtek. Miny, jež firma skladovala, nepovažuje podle Čírtka za zakázané ani maďarský stát, odkud pocházejí.

Pěti lidem obžalovaným v kauze skladování min hrozí za vývoj, výrobu a držení zakázaných bojových prostředků a porušení povinnosti v souvislosti s vydáním povolení a licence pro zahraniční obchod s vojenským materiálem až 12 let vězení. Dvěma firmám zrušení. Hlavní líčení pokračuje 20. a 21. července.

Soud sledoval reportér Josef Kvasnička (zdroj: ČT24)