Policejní reforma se chýlí ke konci. Vnitro zapracovává připomínky státních zástupců

Události: Připomínky k reformě policie (zdroj: ČT24)

Nejvyšší státní zástupce předal tento týden policejnímu prezidiu a ministerstvu vnitra další připomínky k plánované reorganizaci policie. Resort je hodlá zapracovat, pak vše ještě jednou projedná v úterý pracovní skupina. Materiál počítá s tím, že se Útvar proti organizovanému zločinu a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality sloučí do nově vybudované Národní centrály. Právě státní zástupci měli k dokumentu řadu připomínek.

První požadavky státních zástupců k reorganizaci policie byly již podle ministerstva vnitra zapracovány. Teď z nejvyššího zastupitelství v Brně putují do Prahy další. „Nejvyšší státní zastupitelství ve čtvrtek odeslalo připomínky, příští týden se tyto připomínky budou vypořádávat,“ uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Detaily zatím obě strany nechtějí komentovat. „Ty připomínky jsou povětšinou věcného rázu, u některých věcí samozřejmě nečiní nejmenší problém jejich zapracování. U některých věcí je to spíše o vysvětlení,“ reagoval na další vlnu připomínek náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Podle resortu nyní probíhají přípravy na vznik nové centrály a policejní prezidium testuje v pilotních projektech, zda bude změna funkční.

V úterý se znovu sejdou zástupci z řad ministerstva vnitra, ale i státních zástupců. Následně připraví podklady pro středeční jednání vlády tak, aby informovali kabinet, jak reorganizace pokračuje. „Já k tomu projednávání chci přizvat také policejního prezidenta, nejvyššího státního zástupce tak, aby vláda během zasedání 20. července o té věci byla informována a mohla o tom diskutovat,“ říká premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Koaliční partneři přitom počítali, že se o změnách policie bude jednat na bezpečnostní radě státu, na jejím programu to ale není. „Vláda je nadřízený orgán bezpečnostní rady státu. Navíc na jednání vlády jsou přítomni všichni ministři, zatímco na jednání bezpečnostní rady státu je přítomen pouze omezený formát,“ vysvětluje předseda vlády.

Reforma policie
Zdroj: ČT24

„Uznávám ten argument, že vláda je opravdu ten nejvyšší kompetentní orgán a druhá rovina je ta, že jsme o tom nebyli panem premiérem osobně informováni, takže celou dobu jsme žili v domnění, že to bude projednáváno na bezpečnostní radě státu,“ reaguje na změnu ministr zemědělství a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Nám nikdo nezdůvodnil, proč ÚOKFK má zůstat v celku a proč ten útvar, který byl úspěšný a který se nebál politiků a který hlavně nesděloval, co vyšetřuje a koho vyšetřuje, má být rozprášen,“ zopakoval výtky hnutí ANO jeho předseda, ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš.

Opozice znovu připomněla, že je nutné situaci zklidnit a hlavně najít dohodu mezi státními zástupci a policií. „Je v zájmu nás všech, aby policie byla stabilní a měla důvěru,“ myslí si předseda ODS Petr Fiala.