Kralupská rafinérie nevyrábí, petrolejáři výpadek musí plně nahradit dovozem

Výroba v kralupské rafinerii stojí. Kvůli mimořádné události z minulého úterý bylo v minulých dnech zastaveno zpracování ropy. Odstávka potrvá několik týdnů, uvedl petrochemický holding Unipetrol na svých webových stránkách. Petrolejáři se nyní snaží výpadek v plné míře nahradit zvýšením dovozu.

Na věc ve čtvrtek upozornil server Lidovky.cz, podle kterého se výroba benzinu zcela zastavila v neděli a petrolejáři se nyní snaží výpadek pokud možno v plné míře nahradit zvýšením dovozu. Web připomněl, že jen na částečný výkon pracuje od loňského výbuchu i litvínovská rafinérie stejného vlastníka.

„Byla odstavena celá výroba kralupské rafinérie. V současné době se odhaduje, že odstávka rafinérie Kralupy potrvá několik týdnů,“ řekl serveru mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda. „Unipetrol nás již kontaktoval se sdělením, že v Kralupech je výpadek výroby jejich produktů. Situaci monitorujeme,“ potvrdil pak předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Nedostatek pohonných hmot v Česku podle něj ale aktuálně nehrozí.

Česko má nyní nouzové zásoby ropy na 93 dní

Připomněl, že SSHR má v současnosti nouzové zásoby ropy a ropných produktů zhruba na 93 dní. „V tuhle chvíli jde o benzin, protože Kralupy, to je především otázka benzinu. Konkrétní množství benzinu v rezervách sdělovat nebudu, ale podle našich předběžných informací je situace zvládnutelná,“ dodal.

Mluvčí státního distributora paliv Čepro Lenka Svobodová řekla, že společnost je připravena i přes výpadek Kralup plnit stabilizační roli v zásobování českého trhu. „V současné době navyšujeme objem importovaných pohonných hmot jak pro vlastní spotřebu, tak pro své partnery,“ uvedla. Čepro v Česku vlastní síť EuroOil se 190 čerpacími stanicemi.

obrázek
Zdroj: ČT24

Neplánovanou odstávku si podle webových stránek Unipetrolu vyžádala mimořádná událost na jednotce fluidního katalytického krakování, která nastala 17. května. V následujících dnech bylo zastaveno zpracování ropy. Odstávka má dopad i na výrobu litvínovské rafinerie, která pokračuje v omezeném režimu, a je omezena i výroba polypropylenu.

„Přesný dopad na využití litvínovské rafinerie a výrobu polypropylenu a odhad negativního dopadu na finanční výsledky skupiny Unipetrol je nyní předmětem dalšího vyhodnocení a analýz,“ uvedla firma.

Jediným zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v Česku je Česká rafinérská, která Unipetrolu patří. Roční kapacita obou českých rafinérií v Kralupech a Litvínově je dohromady zhruba devět milionů tun ropy, z čehož na kralupskou rafinérii připadá 3,3 milionu tun.