Děčín zanechá díry na mapě labského chráněného území

Události ČT: Děčín zanechá díry na mapě labského chráněného území (zdroj: ČT24)

Vláda ustoupila Bruselu a rozhodla o zpřísnění ochrany Labského údolí. V Děčíně se má ale větší ochrana vyhnout například místům, kde žijí lidé, nebo jedné z nejpoužívanějších zajištěných horolozeckých cest.

Lidé žijící okolo Labe zjišťují, co pro ně znamená vyhlášení nové evropsky významné lokality. Řadě míst v Děčíně se zařazení území zřejmě vyhne. Mapa města je takových děr plná. Město totiž prosadilo, že větší ochrana nebude platit pro místa, kde žijí lidé.

„Kdyby tam nějaký živočich začal hnízdit, tak logicky nesmíte na zahradu. Najednou ji nemůžete do nějakého data posekat,“ vysvětlila primátorka Marie Blažková (ANO).

obrázek
Zdroj: ČT24

Označení evropsky významná lokalita se má dotknout i skal v labském kaňonu, které se zvedají až do tří set metrové výšky. Přesněji - zahrne většinu z nich, nejspíš ale kromě té, na níž se nachází nejnavštěvovanější zajištěná horolozecká cesta, takzvaná ferrata v Evropě.

Ve městě ochrana padne jenom na řeku, obavu ale mají loďaři

Přímo v Děčíně bude evropsky významná lokalita zahrnovat samotnou řeku a jenom pár metrů podél ní. Zbytek města by pod zvýšenou ochranu spadat neměl.

Nové evropsky významné lokality
Zdroj: mzp.cz

Obavy ale mají loďaři, protože není jasné, jestli se omezí úklid dna řeky, takzvané prohrábky. „Domníváme, že může dojít k omezení údržby vodních cest,“ uvedl spolumajitel Evropské vodní dopravy Lukáš Hradský.

Správce řeky tento aspekt zatím nekomentoval. Prioritně tady mají být vedle lesů chráněni bobři a lososi. Práce v řece tak zřejmě budou přísněji posuzované. „Bude záležet na tom, jaký charakter bude činnost mít a do jakých ploch bude zasahovat,“ poznamenal Jan Šíma z ministerstva životního prostředí.

  • Evropsky významné lokality vyhlašují členské státy EU poté, co je ze základního seznamu vybere komise. Soustava Natura 2000 má zahrnovat místa, kde žijí vzácné druhy rostlin, živočichů nebo jde o výjimečné přírodní lokality (biotopy), kvůli kterým chráněné lokality vznikají. Podle ministerstva životního prostředí má soustava „zabezpečit ochranu těch druhů živočichů, rostlin a typů přírodních stanovišť, které jsou z evropského pohledu nejcennější, nejvíce ohrožené, vzácné či omezené svým výskytem jen na určitou oblast“. Chráněné druhy musí být unikátní v celoevropském měřítku – na rozdíl od národních rezervací.
  • Oblasti Natura 2000 se často překrývají s národními chráněnými územími včetně národních parků, evropsky významnou lokalitu tvoří například Krkonoše.
  • V Česku je přes tisíc evropsky významných lokalit, jsou ve všech krajích včetně Prahy. V republice je také 41 ptačích oblastí.

Vláda rozhodla o zařazení Labského údolí u Děčína mezi evropsky chráněná území po několika odkladech. Pokud by ho na seznam významných lokalit nezařadila, hrozilo by, že Česko bude platit až čtvrtmilionovou pokutu denně. Přesné hranice určí vláda svým nařízením. Evropská komise ovšem kromě oblasti Labe požadovala na seznam zařadit také druhou lokalitu: Louky u Přelouče. V tomto případě vláda nesouhlasila.

Celoroční splavnění Labe od Německa do Pardubic

Proti vyhlášení se stavěla mimo jiné ministerstva dopravy a místního rozvoje. V obou oblastech totiž mají vzniknout důležité stavby pro splavnění Labe – v Děčíně jez a u Přelouče plavební kanál. Díky nim by mělo být Labe celoročně splavné pro nákladní lodě od německých hranic až do Pardubic.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) dal najevo, že ani vyhlášení Natury 2000 na Labi neznamená, že se nic stavět nebude. Přísnější ochrana přírody se však promítne do posudku o vlivu na životní prostředí. Podle Brabce teď nicméně bude kabinet čekat, jak se Brusel k jeho kroku postaví.