Soud rozcupoval osvobození Nagyové: Nižší instance „naprosto nekriticky“ přijala obhajobu

Městský soud v Praze už rozeslal zúčastněným stranám odůvodnění verdiktu, kterým na konci března zrušil osvobozující rozsudek nad Janou Nečasovou, dříve Nagyovou v kauze Vojenského zpravodajství. Odvolací soud verdikt zrušil mimo jiné proto, že obvodní soud „naprosto nekriticky“ akceptoval obhajobu a nevypořádal se s důkazy, které obhajobu Nagyové i ostatních zpochybňují nebo přímo vyvracejí. Vedle Nagyové čelí obžalobě dva někdejší šéfové Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda a dále zpravodajec Jan Pohůnek.

„Soud zrušil rozsudek ze tří hlavních důvodů. Prvním jsou podstatné vady řízení u soudu prvního stupně, druhým to, že se soud náležitě nevypořádal se všemi okolnostmi důležitými pro rozhodnutí ve věci. Za třetí, k objasnění věci je zapotřebí provést některé důkazy opakovaně a zároveň provést i některé důkazy nové,“ upřesnila mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

Pražský městský soud zrušil zprošťující verdikt koncem března v neveřejném zasedání. Obžalobu, podle níž nechala Nagyová na podzim 2012 sledovat Vojenským zpravodajstvím manželku tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) Radku, aby na ni sehnala kompromitující materiály, tak vrátil k novému projednání.

„Pokud obvodní soud v napadeném rozsudku uvedl, že všechny provedené důkazy pouze potvrdily obhajobu obžalovaných a ani jeden z provedených důkazů nevede k závěrům o tom, že by obžalovaní naplnili skutkovou podstatu zažalovaných přečinů po objektivní i subjektivní stránce, je takovýto závěr obvodního soudu v diametrálním rozporu s provedenými důkazy,“ konstatoval odvolací senát ve svém usnesení.

Nagyová prý sledováním hodlala ověřit informace své kartářky

Z něj mimo jiné vyplývá, že obvodní soud při hodnocení věrohodnosti svědecké výpovědi expremiéra Nečase zcela ignoroval jeho vztah k obžalované Nagyové, přestože Nečas mohl být motivován k vědomě nepravdivé výpovědi, aby Nagyové pomohl vyhnout se odsouzení. Nečas a Nagyová se totiž mezitím stali manželi, vzali se poté, co se expremiér rozvedl právě s Radkou Nečasovou.

Soudkyně se tak bude muset náležitě vypořádat s tvrzením obžaloby, že Nagyová chtěla získat informace ze soukromí Nečasové, které by mohla využít ve svůj prospěch a urychlit premiérovo rozhodnutí ohledně rozvodu. Z některých odposlechů totiž plyne, že Nagyová hodlala sledováním ověřit informaci své kartářky o tom, že má Nečasova tehdejší manželka milence.

Soudkyně loni uvěřila Nečasovi

Obvodní soud loni v květnu zprostil Nagyovou obžaloby kvůli svědectví expremiéra Petra Nečase i obžalovaných zpravodajců. Soudkyně Králová jim uvěřila, že chránili Nečasovu tehdejší ženu Radku před možným sledováním. 

Státní zástupci se proti tomuto rozsudku odvolali. Rostislav Bajger z ostravské pobočky olomouckého vrchního státního zastupitelství řekl, že se v odvolání podrobně rozebírají jednotlivé důkazy. Soudkyně se podle něj nevypořádala například s odposlechy a listinnými důkazy. „Mají jednoznačně konspirační charakter,“ tvrdil žalobce. Proto uvítal, když pak odvolací soud věc vrátil.

Kauza je u soudu od roku 2014

Obvodní soud v kauze poprvé rozhodoval už v roce 2014, kdy Nečasové uložil trestním příkazem roční podmíněný trest, Pohůnkovo stíhání zastavil a případ Kovandy a Páleníka předal ministerstvu obrany, aby ho řešilo jako kázeňské provinění. 

Pražský městský soud však už tehdy soudkyni Heleně Králové případ zpravodajců vrátil. Nagyová i státní zástupce navíc podali odpor, takže se muselo konat hlavní líčení.