Nečasová dostala roční podmínku

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 uznal vinnou Janu Nečasovou, která byla obžalována ze zneužití Vojenského zpravodajství. Po předběžném projednání obžaloby ji v neveřejném jednání minulý týden v pátek udělil trestním příkazem roční podmínku s odkladem na čtyři roky. Zároveň má i zákaz působit ve státní správě. Žalobci ale proti rozhodnutí podají odpor, a v případu proto bude nařízeno hlavní líčení. „Trest nepovažujeme za adekvátní,“ sdělil olomoucký státní zástupce Pavel Komár.

„Je to vydané rozhodnutí, proti kterému budeme brojit opravným prostředkem a předpokládáme, že tato věc bude řešena u hlavního líčení,“ řekl ČT24 Komár. Potvrdil, že žalobci obdrželi trestní příkaz, kterým soud uznal vinnou Janu Nečasovou, proti tomu lze podat odpor do osmi dnů. Podle Komára tak ale státní zástupce udělá zřejmě v hned úterý.

Média již dříve přinesla informaci, že policie odmítla tvrzení advokáta Jany Nečasové (dříve Nagyové), že z pozice šéfky premiérova kabinetu nechala sledovat tehdejší ženu předsedy vlády Radku Nečasovou kvůli její ochraně. V celé kauze policie stíhala i dva bývalé ředitele Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a Milana Kovandu či jejich podřízeného Jana Pohůnka. Jeho stíhání ale dnes soud zastavil. (Více čtěte zde.) Bývalé šéfy rozvědky má řešit (potrestat) v kázeňském režimu ministerstvo obrany.

Jejich obhájci tvrdili, že nešlo o špehování Nečasové, nýbrž o tzv. kontrasledování – prověřování, zda Radku Nečasovou někdo nesleduje a zda nehrozí jí či někomu z rodiny nebezpečí. Advokát Jany Nečasové, která podle policie úkol zpravodajcům zadala, již dříve uvedl, že Radka Nečasová se měla dostat do kontaktů s jehovisty. Okolnosti sledování proto zkoumali policisté z kriminalistického Útvaru zvláštních činností, mezi jejichž práci spadá i sledování osob. Jejich závěr je jednoznačný: Vojenské zpravodajství neprovádělo kontrasledování.

Zpravodajci si Radku Nečasovou spletli se sousedkou

Podle závěru policejního zkoumání postupu zpravodajců nemohli lidé, kteří Radku Nečasovou sledovali, ve skutečnosti sledovat nikoho jiného. „Okolí objektu nebyla věnována naprosto žádná pozornost, nemohla být zjištěna případná aktivita jiných osob,“ napsali policisté z Útvaru zvláštních činností. Policie rovněž poukázala na chyby zpravodajců, kteří ztráceli Radku Nečasovou z dohledu a čtyři dny omylem sledovali její sousedku.

Kriminalisté se k případu dostali na základě prověřování podezření na údajnou zločineckou skupinu složenou z podnikatelů a lobbistů, která se prý dopouštěla korupce při veřejných zakázkách a praní špinavých peněz. 12. června 2013 pak odstartoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu spolu s Útvarem rychlého nasazení rozsáhlý zásah ve Strakově akademii, královéhradeckém sídle Lesů ČR i kancelářích a domech pražských lobbistů Ivo Rittiga a Romana Janouška. Sedm lidí skončilo ve vazbě. Nagyová byla následně obviněna i v případu údajného uplácení tří exposlanců ODS. Kauza vedla k pádu celé vlády a k předčasným volbám.

Výběr událostí v případu Jany Nečasové, dříve Nagyové

2013
12. června
- Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) provedl zásah na řadě míst v ČR, včetně Úřadu vlády.

13. června - Objevila se jména zadržených, šlo mj. o exposlance ODS Petra Tluchoře, exministra zemědělství Ivana Fuksu, ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou, exšéfa VZ a šéfa Správy státních hmotných rezerv Ondreje Páleníka či ředitele VZ Milana Kovandu.

14. června - Vyšetřovatelé předali obvinění osmi z devíti zadržených, dalším obviněným se stal Pohůnek z VZ. Podle policie stála Nagyová v pozadí dohody mezi tzv. rebely ODS a vládou z podzimu 2012.  Nagyová navíc údajně zneužila VZ ke sledování tří osob, včetně tehdejší manželky premiéra.

15. června - Ostravský soud poslal do vazby šest lidí, včetně Nagyové, Tluchoře, Fuksy a Pohůnka. 

19. července - Všichni hlavní obvinění v kauze Nagyové byli propuštěni z vazby. Kromě Nagyové i Pohůnek, Páleník a bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček.

28. srpna - Sněmovna byla rozpuštěna; Nečas přestal být poslancem.

21. září - Nečas se oženil s Nagyovou.

2014
21. ledna
- Fuksa, Šnajdr a Tluchoř požádali ministerstvo spravedlnosti o odškodnění za morální újmu, ušlý výdělek a právníky. 

14. května - Státní zástupce vyňal případ údajného zneužití VZ z kauzy Nagyová. Tato větev případu je podle žalobců objasněna, zatímco ve zbytku kauzy ještě vyšetřování pokračuje.

6. června - Vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu ve věci zneužití vojenské tajné služby. Obžalobě čelí Nečasová, bývalí šéfové rozvědky Páleník a Kovanda i Pohůnek.

23. června - Nejvyšší státní zastupitelství zamítlo stížnosti advokáta Davida Michala, podnikatele Rittiga, jeho obchodního partnera Tomáše Jindry a Nečasové proti usnesení o zahájení trestního stíhání v kauze údajného úniku informací z BIS.

27. června - Obvodní soud pro Prahu 1 zastavil trestní stíhání Pohůnka v kauze údajného zneužití VZ a Nagyové uložil podmínku.