Soud zprostil Janu Nečasovou viny v kauze zneužití vojenské tajné služby

Praha - Soud zprostil Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, viny ze zneužití vojenské tajné služby ke sledování manželky tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS). Verdikt není pravomocný. Podle obžaloby zneužila někdejší šéfka premiérova kabinetu svou pravomoc, když v roce 2012 zadala údajně z osobních důvodů sledování Nečasovy manželky Radky. Kauza vedla k pádu vlády, Nečas se pak s Nagyovou oženil. Státní zástupce pro Nečasovou navrhoval 3,5 roku vězení. Soud zprostil viny rovněž exšéfy Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a Milana Kovandu i zpravodajce Jana Pohůnka. Žalobce se odvolal proti osvobození Nagyové i ostatních obviněných.

Zproštění viny se týká nejen sledování Radky Nečasové, ale i druhé části obžaloby, která obžalovaným vytýkala sledování dvojice zaměstnanců z Úřadu vlády. „Skutky uvedené v obžalobě nejsou trestným činem,“ konstatovala soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová. Odůvodnění přečetla neveřejně s odkazem na utajené skutečnosti.

Státní zástupce pokládá rozsudek za nezákonný

Státní zástupce Rostislav Bajger z olomouckého vrchního státního zastupitelství navrhoval pro Nečasovou, která dnes k soudu ze zdravotních důvodů nedorazila, 3,5 roku vězení. Pro Páleníka, Kovandu a Pohůnka chtěl tresty 3,5 roku, tři roky a deset měsíců a tři roky a čtyři měsíce. Podle něj se u všech podařilo prokázat vinu, a to mimo jiné z odposlechů, z nichž údajně vyplývá, že Nagyová byla se spoluobžalovanými v častém kontaktu, probírala s nimi výsledky sledování Radky Nečasové a dávala jim pokyny.

Bajger považuje zprošťující rozsudek za nezákonný. Hlavní líčení podle něj důkazy proti obžalobě nepřineslo. Zajímá ho odůvodnění, které dostane písemně. „Rozsudek považujeme za nezákonný. Mohla být vyloučena veřejnost, rád bych si poslechl úvahy soudu,“ řekl Bajger. Bajgerovo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje, prý připouštělo variantu, že se případ bude znovu řešit před Městským soudem v Praze jako odvolací instancí. „Bude ještě druhé kolo, myslím, že to bude o něčem jiném,“ uvedl. Osvobozující verdikt u čtveřice obžalovaných ho „poměrně překvapil“. „Zásadní změna v důkazní situaci nenastala. Jsem nespokojený. Kdo by nebyl,“ dodal žalobce.

Zpravodajci: Obžaloba je vykonstruovaná a lživá

Čtveřice, které hrozilo za zneužití pravomoci až pětileté odnětí svobody, tvrzení žalobce odmítá. Představitelé rozvědky tvrdí, že dostali úkol „z nejvyšších míst“, aby provedli takzvané kontrasledování, tedy aby prověřili podezřelý pohyb kolem manželky premiéra a bezpečnostní riziko pro stát.

Pravice kritizuje olomoucké žalobce, žádá, ať nesou odpovědnost

Bývalý ministr spravedlnosti ve vládě Petra Nečase Pavel Blažek (ODS) ocenil odvahu soudkyně Heleny Králové, která dnes zprostila Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, a bývalé zpravodajce viny ze zneužití vojenské tajné služby ke sledování manželky tehdejšího premiéra Nečase (ODS). Neschopnost a nekompetentnost naopak Blažek vytýká Vrchnímu státnímu zastupitelství (VSZ) v Olomouci. Předseda ODS Petr Fiala očekává, že jeho žalobci vyvodí z verdiktu osobní odpovědnost. Podobně reagoval také exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Obžaloba je vykonstruovaná a lživá, tvrdí shodně bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek. Všichni zároveň doufají, že verdikt potvrdí i odvolací soud. Teprve pak chtějí případně žádat o odškodnění. Páleník i Kovanda po vynesení verdiktu řekli, že cítí úlevu. „Předpokládám, že budeme bojovat dál, protože státní zástupce, přestože nemá jakékoliv důkazy, bude pokračovat ve svojí vykonstruované a lživé obžalobě,“ prohlásil Páleník. Podle Kovandy je případ teprve v „půlce cesty“. Některá tvrzení obžaloby označil za nesmysly. „To, jak to bylo postavené v obžalobě, bylo prostě vykonstruované,“ řekl Kovanda. Podobně hovoří i zpravodajec Pohůnek, jehož dnešní verdikt potěšil. „Nemůžu na to říkat nic jiného,“ dodal.

Sobotka: Úřad vlády za Nečase nebyl v pořádku, soud respektuji

Co se odehrávalo na Úřadu vlády za Petra Nečase, nebylo podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v pořádku. O případném trestu v případu kolem Jany Nečasové, dříve Nagyové, ale musí rozhodnout soud, jehož výrok respektuje. „Já myslím, že to, co se odehrávalo na Úřadu vlády za vlády Petra Nečase, v pořádku nebylo. Ve fungující demokracii by mělo okolí premiéra fungovat poněkud jiným způsobem, ale jestli docházelo k porušování zákona, jestli celá věc má trestněprávní rovinu, o tom musí rozhodnout nezávislý soud a já přirozeně rozhodnutí nezávislého soudu respektuji,“ řekl Sobotka.

Odvolací soud nemůže Nečasovou podle jejího advokáta Eduarda Bruny po dnešním zproštění obžaloby u Obvodního soudu pro Prahu 1 odsoudit. Verdikt, proti kterému se na místě odvolal státní zástupce, může potvrdit, nebo případ vrátit k novému projednání například kvůli doplnění dokazování. „Podle zákona, jestliže člověk je zproštěn nalézacím soudem, odvolací soud ho nesmí odsoudit. To nejde, to zákon nedovoluje. Čili to znamená, že můžeme očekávat jenom to, že bude rozhodnutí potvrzeno, nebo to odvolací soud vrátí s pokyny zpět nalézacímu soudu,“ řekl Bruna.

Je to velké překvapení - tak o rozsudku hovoří novinář Jaroslav Spurný z Respektu, který se kauzou dlouhodobě zabývá. „Prokazování proběhlo částečně tajně, takže nevíme, co bylo řečeno a jak se obžalovaní hájili. Nicméně z toho, co jsem slyšel, se nedomnívám, že to bylo na zproštění,“ řekl Spurný. Očekával prý minimálně podmíněné tresty. Podle advokáta Jaroslava Ortmana jde o totální porážku státního zástupce.

Nečasovi u soudu
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Případ se týká údajného zneužití vojenské rozvědky - podle obžaloby nechala bývalá šéfka kabinetu předsedy vlády Jana Nečasová na podzim roku 2012 z osobních důvodů sledovat tehdejší manželku premiéra Radku Nečasovou. Kromě ní měla být sledována také správkyně Hrzánského paláce Alena Hegerová a její přítel a osobní řidič Jany Nečasové Jiří Pertl.

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištván:

„Máme za to, že důkazy, které byly opatřeny, jednoznačně prokazují vinu všech obžalovaných, v průběhu hlavního líčení podle nás nezazněly žádné nové důkazy, které by mohly důvodnost trestního stíhání zpochybnit.“

Soud také nechal přehrát odposlechy, které zachycují vztah Jany Nečasové (Nagyové) k tehdejší manželce premiéra Nečase Radce i samotnému předsedovi vlády. Na záznamech Jana Nečasová (Nagyová) Radku Nečasovou opakovaně uráží, premiéra verbálně napadá a žádá po něm mimo jiné, aby Ondreje Páleníka navrhl do čela Nejvyššího kontrolního úřadu.

Zpravodajci stíhaní v kauze zneužití vojenské rozvědky
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Obvodní soud pro Prahu 1 už v této věci jednou rozhodl, Janu Nečasovou uznal vinnou a udělil jí roční podmínku s odkladem na čtyři roky. Neproběhlo ale klasické líčení – soud rozhodl trestním příkazem. Soud rovněž zastavil stíhání zpravodajce Pohůnka a případy šéfů VZ Páleníka a Kovandy postoupil k vyřešení ministerstvu obrany.  

Nečasová i státní zástupce však proti tomuto rozhodnutí podali odpor a později vrátil městský soud případ Páleníka, Kovandy i Pohůnka k novému projednání. Ti proto čekali na verdikt spolu s Janou Nečasovou.

Údajné zneužití vojenské rozvědky je prvním z případů kolem Nagyové, který se dostal před soud. Podle žalobců je pojítkem mezi několika kauzami. Rozsáhlý spis se původně týkal podezření z ovlivňování veřejných zakázek a zneužití pravomoci ve spojení s úředníky a lobbisty, k Nagyové se vyšetřovatelé dostali na základě odposlechů. Žalobci ze spisu postupně oddělují jednotlivé kauzy.

Nagyová je obviněna i z údajného uplácení poslanců funkcemi, v případu je stíhán i její manžel Nečas. Žalobci ji nedávno začali stíhat také kvůli krácení darovací daně, kterou údajně neodvedla z kabelek a šperků. Stát tak prý připravila o 705 925 korun. Městský soud v Praze také letos obdržel obžalobu Nagyové ohledně údajného vynášení informací z Bezpečnostní informační služby, kterou ale vrátil žalobcům k dopracování, protože údajně nemusí být utajená. Státní zastupitelství se proti postupu soudu ohradilo a věc přehodnotí pražský vrchní soud.

Osvobozující verdikt nad Nečasovou je překvapením, píšou Slováci

Za překvapení a fiasko žalobců označila slovenská média nepravomocné rozhodnutí pražského soudu, který zprostil obžaloby Janu Nečasovou. „Dlouho sledovaná kauza bývalé šéfky kanceláře českého premiéra Jany Nečasové dospěla k rozuzlení. Pražský soud vynesl rozsudek, který pořádně překvapil,“ napsal portál Pluska.sk. Podle portálu Sme.sk kauza vedla nejen k pádu pravicové vlády, odchodu Nečase z politiky, ale také pomohla nynějšímu českému ministru financí Andreji Babišovi, jehož hnutí ANO v předčasných volbách do Sněmovny skončilo na druhém místě. „Babiš přebral pravicové voliče, kteří byli frustrováni z korupčních kauz, kampaň si postavil na boji proti korupci, ačkoliv je sám coby ministr a majitel podnikatelského impéria a medií v obrovském střetu zájmů,“ napsal portál. Uvedl rovněž, že rozsáhlá policejní razie v roce 2013, jejíž součástí bylo i následné vyšetřování Nečasové, k většímu úspěchu nevedla. „Češi si od zatýkání slibovali, že se konečně dozvědí o korupci na nejvyšších místech. Nestalo se tak, žádná z tří větví případu neskončila velkolepým verdiktem,“ soudí Sme.sk.