Osvobozující verdikt nad Nečasovou neplatí, soud jej zrušil

Události: Zvrat v kauze Jany Nečasové (zdroj: ČT24)

Městský soud v Praze zrušil osvobozující verdikt v kauze zneužití Vojenského zpravodajství a případ vrátil k novému projednání. ČT informaci zjistila ze soudní databáze. V případu jsou obžalováni mimo jiné Jana Nečasová (dříve Nagyová), bývalá šéfka kabinetu. Soud rozhodoval v neveřejném zasedání. Informaci potvrdila Markéta Puci, mluvčí Městského soudu v Praze.

„Městský soud v Praze zrušil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 v neveřejném zasedání konaném 30. března a vrátil věc prvoinstančnímu soudu k novému projednání. Více informací nemůžu poskytnout, rozsudek bude rozesílat účastníkům řízení Obvodní soud pro Prahu 1,“ sdělila mluvčí Puci.

Podle obžaloby nechala Nečasová na podzim 2012 sledovat Vojenským zpravodajstvím manželku tehdejšího premiéra Radku, aby na ni sehnala kompromitující materiály. Kauza vedla k pádu vlády, Nečas se později rozvedl a vzal si Nagyovou.

Co je v usnesení soudu?

V kauze je obviněna bývalá šéfka kabinetu premiéra Jana Nečasová, dříve Nagyová, dva někdejší šéfové Vojenského zpravodajství (VZ) Ondrej Páleník a Milan Kovanda a někdejší ředitel analytického útvaru rozvědky, zpravodajec Jan Pohůnek. Obvodní soud po Prahu 1 zprostil Janu Nagyovou Nečasovou, Milana Kovandu, Ondreje Páleníka a Jana Pohůnka obžaloby v září 2015.

„Pořád věřím v to, že bylo-li ve prospěch klienta rozhodnuto dvakrát, bude i potřetí. Samozřejmě existuje i jiná varianta - pokud pražský městský soud v usnesení, které zatím nemám k dispozici, určitým způsobem právně zavázal soud nižšího stupně,“ řekl agentuře ČTK Kovandův advokát Jiří Matzner.

Soudkyně loni uvěřila Nečasovi

Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, zprostil loni soud obžaloby ze zneužití vojenské tajné služby kvůli svědectví expremiéra Petra Nečase i obžalovaných zpravodajců. Soudkyně Králová jim uvěřila, že chránili Nečasovu tehdejší ženu Radku před možným sledováním. Svým rozsudkem zprostila ji i tři bývalé příslušníky Vojenského zpravodajství obžaloby už na konci května. Nepravomocný verdikt ale tehdy nezdůvodnila. Později v rozsudku uvedla, že uvěřila obhajobě a předvolaným svědkům.

Státní zástupci se proti tomuto rozsudku odvolali. Rostislav Bajger z ostravské pobočky olomouckého vrchního státního zastupitelství řekl, že se v odvolání podrobně rozebírají jednotlivé důkazy. Soudkyně se podle něj nevypořádala například s odposlechy a listinnými důkazy. „Mají jednoznačně konspirační charakter,“ tvrdí žalobce. K nejnovějšímu rozhodnutí městského soudu Bajger uvedl, že je s rozhodnutím pochopitelně spokojen. Soud zřejmě shledal závažná pochybení, když v neveřejném zasedání zrušil rozsudek, dodal Bajger.

Kauza je u soudu od roku 2014

Obvodní soud v kauze poprvé rozhodoval v roce 2014, kdy Nečasové uložil trestním příkazem roční podmíněný trest, Pohůnkovo stíhání zastavil a případ Kovandy a Páleníka předal ministerstvu obrany, aby ho řešilo jako kázeňské provinění, uvedla ČTK.

Pražský městský soud však už tehdy soudkyni Heleně Králové případ zpravodajců vrátil. Nagyová i státní zástupce navíc podali odpor, takže se muselo konat hlavní líčení.

Loni v květnu pak Králová ohledně všech obžalovaných dospěla k závěru, že se žádný trestný čin nestal. Z odůvodnění jejího verdiktu vyplývá, že důležitá byla mimo jiné svědecká výpověď Nečase, který u soudu hovořil kvůli utajovaným informacím za zavřenými dveřmi. Soudkyně uvedla, že Nečas potvrdil své tehdejší obavy o rodinu - na zpravodajce se prý obrátil, aby prověřili situaci, přičemž Nagyová jim pouze zprostředkovávala komunikaci.

Rozplétání dalších případů

Nečasová čelí obvinění i v několika dalších kauzách. Společně s manželem se zodpovídá v případu údajných trafik pro exposlance, s lobbistou Ivem Rittigem je obžalována za vynášení informací z BIS. Trestně stíhána je i za krácení daní z dárků, které prý jakožto Nečasova pravá ruka dostávala od vlivných podnikatelů.