Soud osvobodil exnáměstka Šišku v kauze miliardové zakázky pro IBM

Pražský městský soud osvobodil bývalého prvního náměstka ministerstva práce Vladimíra Šišku, který chtěl podle obžaloby nezákonně zajistit firmě IBM miliardovou zakázku na kontrolu sociálních dávek. Zprošťující verdikt si vyslechl i znalec Vladimír Smejkal, který podle obžaloby vypracoval pro ministerstvo nepravdivý posudek. Podle soudu nebyly skutky obou mužů trestným činem. Rozhodnutí není pravomocné. Státní zástupce se na místě odvolal.

Oba muži vinu odmítali, Šiška označil stíhání za absurdní. Státní zástupce Zdeněk Matula ho vinil z pokusu o zneužití pravomoci úřední osoby a z pokusu o porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Znalce pak z pokusu o křivou výpověď a nepravdivý znalecký posudek. Šiškovi hrozilo až 12 let vězení, Smejkalovi až deset.

Soudce Stanislav Králík ocenil Matulu za pečlivost, s jakou se případu věnoval. Uznal, že určité indicie mohly skutečně okrajově nasvědčovat tomu, že řízení o zakázce provázely nestandardnosti. Ty se ovšem neprokázaly.

„Náš senát měl v minulosti možnost seznámit se s procesy na jiných ministerstvech, kde zdaleka nebyly činěny standardní kroky. Toto není ten případ,“ zdůraznil Králík. Pro závěry obžaloby podle něj nebyl v průběhu hlavního líčení proveden jediný přímý důkaz. 

Soudce kritizoval znalce za tristní projev

Soudce zároveň zkritizoval znalce z ústavu Apogeo, na jehož závěrech státní zástupce stavěl. „Jeho projev v jednací síni byl, promiňte mi ten výraz, tristní. Sám připouštěl, že se ve svém znaleckém posudku dopouštěl tu a tam chyb. To není vizitka korektního znalce,“ konstatoval.

Králík také poukázal na to, že Šiška nebyl zdaleka jediným, kdo se na procesu výběru dodavatele podílel. „Věcí se zabývala vláda, ministr, nepochybně to procházelo různými poradami. Nebylo to tak, že pan obžalovaný Šiška byl nějakým patriarchou, který o těchto věcech na ministerstvu rozhodoval a nepustil k nim nikoho jiného,“ upozornil.

Ministerstvo si chtělo bez výběrového řízení pronajmout od společnosti IBM systém, který měl kontrolovat posudkové lékaře a zabránit zneužívání dávek. Tendr ale zrušil antimonopolní úřad poté, co si na postup ministerstva stěžovala softwarová společnost SAS Institute.

Šiška: Sklízím odplatu za to, že jsem se snažil něco udělat pro stát

Šiška se tehdy hájil Smejkalovým znaleckým posudkem. Podle něj prý nemohl zakázku získat nikdo jiný než IBM. Úřad ale posudek označil za nezpůsobilý. U soudu pak Šiška řekl, že po svém příchodu na ministerstvo „nasedl do rozjetého vlaku“ a že svou práci odváděl správně a poctivě. Při závěrečném slovu byl viditelně rozrušený, dokázal říct pouze to, že už čtyři roky sklízí odplatu za to, že se snažil něco udělat pro stát.

Bývalý náměstek čelí v souvislosti se svou činností na ministerstvu i dalším trestním stíháním. Obžalovaný je z vydírání jednatele firmy OKsystem, k soudu půjde i kvůli údajně zmanipulovaným IT zakázkám na provoz systému výplaty sociálních dávek.  

Vydáno pod