Exnáměstek Šiška čelí další obžalobě. Kvůli zakázkám na systém výplaty sociálních dávek

Bývalý náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška čelí další obžalobě. Státní zástupce ji na něj a dalšího úředníka podal kvůli údajně zmanipulovaným zakázkám na provoz systému výplaty sociálních dávek. Resortu prý kvůli tomu vznikla škoda převyšující čtvrt miliardy korun. Oběma mužům hrozí až 12 let vězení.

Obžalovaní se údajně dopustili sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Vedle Šišky je druhým obžalovaným Miroslav Duda, bývalý ředitel odboru rozvoje projektů a služeb eGovernmentu na ministerstvu vnitra, píše ČTK s odvoláním na své zdroje. Státní zastupitelství totiž jmenovitě neuvedlo, koho se obžaloba týká.

Kauza se týká výběru dodavatele služeb souvisejících s přechodem ministerstva na nový koncept řešení a služeb spojených s provozem nových systémů na výplatu dávek: „Obvinění jednající za ministerstvo vnitra, resp. ministerstvo práce a sociálních věcí, opatřili prospěch společnosti Fujitsu Technology Solutions ve výši 217 milionů korun,“ uvedl na webu dozorující žalobce Zdeněk Matula.

Podle protikorupční policie, která letos v březnu navrhla obžalovat celkem čtyři lidi, uzavřelo ministerstvo práce v roce 2011 s několika firmami dohodu o tom, že obejdou povinnost vyhlásit veřejnou soutěž a rozdělí si trh s výplatou sociálních dávek. Média dříve psala, že si firmy mohly přijít celkem zhruba na 386 milionů korun, což prý bylo o 180 milionů korun více, než by ministerstvo platilo, kdyby nechalo vše běžet při starém. Policisté původně v případu obvinili deset osob, u šesti z nich ale žalobci trestní stíhání už dříve zastavili a teď zastavil žalobce stíhání dalších dvou obviněných. Z kontextu vyplývá, že tito dva bývalí obvinění zastupovali soukromé společnosti.

Stíhání bývalého náměstka Šišky vedlo v říjnu 2012 k rezignaci ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09). Šiška čelí kvůli působení na ministerstvu obvinění v ještě dalších dvou kauzách. Za vydírání jednatelů firmy OKsystem, která si na dohodu ministerstva s firmami stěžovala u antimonopolního úřadu, a za zneužití pravomoci dostal nepravomocně sedmiletý trest. Obžalován je také v souvislosti s miliardovou zakázkou na kontrolu sociálních dávek, kterou měla bez výběrového řízení získat firma IBM.