Václava Havla připomíná pochod Prahou i Brnem i jeho autorská činnost

Lidé si připomínají čtyři roky, které uplynuly od úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. Při té příležitosti se v Praze koná pietní pochod na Hrad nebo requiem. Lidé se také mohou zúčastnit čtení z Havlových textů nebo si připomenout jeho divadelní hry. Vzpomínkové akce jsou v plánu v dalších českých městech i zahraničí. Někdejší disident, dramatik a první polistopadový prezident země zemřel 18. prosince 2011 na své chalupě na Hrádečku.

V Praze se po 18:00 hodině uskuteční akce s názvem „Srdce na Hrad“. Jeho účastníci ponesou dvoumetrové srdce vyrobené akademickým malířem Ondřejem Krajákem a další menší, ručně vyrobená srdce, a to z Václavského náměstí na Pražský hrad.

Akce má připomenout Havlovu víru v pravdu, morálku, slušnost a demokracii, tedy hodnoty, které se podle organizátorů ze současné společnosti a politiky vytrácejí.

V divadle Alfred ve dvoře se mohou zájemci od 16:00 do 21:00 hodin zapojit do čtení z Havlových textů. V Národním technickém muzeu snížili v pátek vstupné.

Hrob bývalého prezidenta Václava Havla
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Setkání a divadlo chystá Havlova knihovna

V Knihovně Václava Havla v Ostrovní ulici se nejprve od 19:00 koná pietní setkání za účasti studentské vůdkyně sametové revoluce z roku 1989 Moniky MacDonagh-Pajerové, bývalého ministra pro lidská práva a národnostní menšiny Michaela Kocába, ekonoma a bývalého Havlova poradce Tomáše Sedláčka, šéfredaktora časopisu Respekt Erika Taberyho a kanadského velvyslance v Česku.

Následně ve 20:30 zazní proslulá jednoaktovka Audience, a to v podání studentského souboru OLDstars.

Rekviem za bývalého prezidenta odslouží pražský arcibiskup a někdejší Havlův spoluvězeň Dominik Duka od 18:00 v kostele svaté Anny, z něhož Havel se svou ženou Dagmar budovali společenské centrum.

Michael Kocáb a Václav Havel v roce 1992
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Na Havla se vzpomíná i mimo Prahu

V Česku se k připomínce připojí prostřednictvím čtení, filmových projekcí, výstav či zapálení svíček také Havlovi příznivci v Brně, Opavě, Českých Budějovicích, Litomyšli nebo Chotěboři.

Brnem podobně jako Prahou projde průvod od 18:00 hodin. Vzpomínková akce začne u sochy T.G.M. u Masarykovy univerzity a zamíří až na konec Uličky Václava Havla do Kapucínských teras. V Litomyšli je do 19:00 zdarma k vidění expozice Srdce pro Václava Havla ve sklepení litomyšlského zámku a i o víkendu pak výstava fotografií Nic lidského mi není cizí.

V Pardubicích promítají v 17:00 dokument Občan Havel. V Jihlavě pořádají vzpomínkovou akci v ulici Jana Masaryka u sochy TGM od 16:30. V Chebu je pietní setkání v plánu o hodinu později.

Květiny, svíčky a srdce na Hrádečku

Pietní vzpomínky se dočkalo i místo Havlova úmrtí. Výročí na chalupě na Hrádečku na Trutnovsku připomínají hořící svíčky, květiny a symboly srdce. Během dopoledne tak k místu dorazili například jeho známí, ale také žáci ze školy v Mladých Bukách na Trutnovsku. „Chodíme sem pravidelně každý rok, je to pro nás vzpomínka. Žáci o osobnosti Václava Havla povědomí mají, možná to je i tím, že je to tady v regionu,“ řekl jejich učitel Miloš Novotný.

Havlův soused Vladimír Pechan místo u plotu chalupy, kde lidé zapalují svíčky, upravil, vysypal pískem a rozmístil na něm kameny. „Já to beru jako morální povinnost. Jako soused, když jsem viděl, že tady se nic neděje, tak už o Dušičkách jsem to tady zametl a teď jsem to tady alespoň takhle upravil, aby to trochu vypadalo,“ řekl Pechan. Tradičně u příležitosti výročí u plotu umístil vyřezávané dřevěné srdce, po několika dnech ho poté znovu odveze.

Pieta na Hrádečku
Zdroj: David Taneček/ČTK

Vytáhnout kalhoty si může každý

Méně formální příležitost ke vzpomínce se nabízí symbolickým povytáhnutím kalhot. Lidé si tím chtějí připomenout Havlovo vystoupení na vojenské přehlídce krátce po jeho zvolení do čela státu v revolučních dnech roku 1989. Havlovi sympatizanti vyrazí s krátkými kalhotami nejen v České republice, ale přidá se k nim třeba katedra bohemistiky na univerzitě v polské Vratislavi či ctitelé Havla v ukrajinském Kyjevě.

Ihned po Havlově úmrtí před čtyřmi lety se začali lidé spontánně setkávat, vzpomínat a zapalovat svíčky. V kostele sv. Anny se rakvi s jeho pozůstatky přišly v dalších dnech poklonit tisíce lidí. Státní pohřeb se konal 23. prosince v katedrále svatého Víta za účasti hlav šestnácti států.