Šéf věznic zřídil dvě nové zásahovky, ministerstvo zuří

Mezi vedením Vězeňské služby ČR a ministerstvem spravedlnosti vznikl další konflikt poté, co v jejím rámci vznikly dvě speciální zásahové jednotky. Podle náměstka ministra spravedlnosti pro vězeňství Vladimíra Zimmela tím ale generální ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek překročil své pravomoci. Mezi resortem a vedením věznic dlouhodobě panují vyostřené vztahy.

Ostrahu, eskorty vězňů a potlačování vzpour dosud zajišťovali řadoví příslušníci Vězeňské služby, případně policisté. Pavel Ondrášek dal za tímto účelem zřídit další dvě zásahové jednotky, které už začaly i s výcvikem. Podle mluvčí ministerstva Terezy Schejbalové resortem schválená organizační struktura nic takového neobsahuje. Česká televize ale disponuje verzí, která zásahové jednotky zahrnuje, ministerstvo prý ale takovou nikdy neschválilo.

Pro jednotky je vyčleněno 24 tabulkových míst, sídlo mají ve věznicích na Mírově a v Jiřicích. Z dokumentů vyplývá, že vedení Vězeňské služby plánovalo pořízení vozidel a zbraní pro zásahové jednotky za přibližně 5 milionů korun. Ministrův náměstek pro vězeňství už v listopadu Ondráška dopisem upozornil, že zřízení jednotek není v jeho pravomoci.

Události ČT: Mezi vedením věznic a ministerstvem se rozhořel spor o zásahovky (zdroj: ČT24)

Ředitel věznic si ale stojí za jejich potřebností a kompetenci k jejich zřízení podle svého mínění má. „Zřízení zásahových jednotek mohu přirovnat k rozhodnutí zřídit, nebo naopak zrušit oddělení nebo referát,“ odpověděl Zimmelovi v dopise. O vzniku jednotek mluvil navíc Ondrášek brzy po nástupu do funkce, tedy už zhruba před rokem.