Portugalec vjel na přejezd ve Studénce, dostal pokutu 100 tisíc. A nesmí řídit v Česku

Soud v Novém Jičíně potrestal portugalského řidiče kamionu, který vjel v říjnu na červenou na přejezd ve Studénce, prorazil závoru a pár vteřin před příjezdem vlaku ujel. José Augusto Costa Goncalves má zaplatit pokutu sto tisíc a nesmí v Česku dva a půl roku řídit. Protože trest přijal, soud ho pustí z vazby. Soud zároveň prodloužil vazbu polskému řidiči, který na stejném místě zavinil srážku s pendolinem.

Novojičínský soud měl původně rozhodovat jen o vazbě devětadvacetiletého portugalského řidiče. Nakonec ho rovnou potrestal trestním příkazem.

Muž se dostal na frekventovaném železničním přejezdu ve Studénce na Novojičínsku do podobné situace jako předtím v červenci polský řidič kamionu, který však na rozdíl od něho neprorazil závoru. Následky střetu s pendolinem byly tehdy tragické – tři lidé zemřeli, osmnáct jich utrpělo zranění.

Policii pomohl záznam z kamer

Portugalec rovněž nerespektoval výstražnou signalizaci a vjel na přejezd. Vzápětí se spustily závory a on zůstal chvíli stát na kolejích mezi závorami. Pár sekund před příjezdem vlaku se sto padesáti cestujícími, který se blížil rychlostí 140 kilometrů v hodině, však prorazil závoru a ujel.

Policisté ho vypátrali podle poznávací značky, kterou zaznamenaly kamery. Dostihli ho na dálničním odpočivadle. Obvinili ho z obecného ohrožení z nedbalosti a soud ho vzal do vazby, kde byl dosud. Za mřížemi strávil asi dva měsíce. Protože trest přijal a zaplatil také škodu třicet tisíc za proraženou závoru, bude do večera propuštěn. Jeho advokát uvedl, že na něho doma čeká těhotná partnerka.

Muž bude po dvou měsících na svobodě

„K nebezpečnosti jeho jednání není potřeba nic dodávat,“ řekl soudce Jaromír Pšenica. Podle advokáta obviněný tvrdil, že červená světla blikala jen krátce a hned klesly závory. To však záznamy z kamer vylučují. To, že z místa ujel, vysvětloval zkratkovitým jednáním. O neštěstí, které se tam stalo v červenci, se prý dozvěděl až ve vazbě. „Je to normální člověk, jen udělal velkou chybu,“ shrnul právník.

Ministr dopravy Dan Ťok chce na základě těchto událostí a dalších informací, které potvrzují, že ve Studnce nerespektuje výstrahy mnohem více řidičů, tento přejezd pro osobní dopravu úplně zrušit. To, že řidiči signalizaci ignorují, dokládají i záběry České televize pořízené nedlouho po tragické nehodě s pendolinem.