KSČM ztrácí, ČSSD naopak roste, ukazuje volební model pro ČT

Hnutí ANO si podle listopadového volebního modelu dál udržuje náskok s 29 procenty preferencí. Nejvýraznější změnu zaznamenala ČSSD. Po dvouměsíčním propadu posílila o 3,5 procentního bodu. Obdobnou změnu, ale směrem dolů, zaznamenala nejsilnější opoziční strana KSČM. Ochota jít k volbám mírně posiluje a pohybuje se nad dlouhodobým průměrem. Průzkum zpracovala v rámci projektu Trendy Česka TNS Aisa pro Českou televizi.

Podle listopadového volebního modelu by pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny překročilo šest politických stran nebo hnutí. Počet je při současném rozložení politických sil dlouhodobě neměnný. Tento měsíc se také nijak nezměnilo pořadí stran.

Nejsilnější zůstává hnutí ANO, které si meziměsíčně mírně polepšilo. Významné pohyby v preferencích se ale objevily u dvou politických stran, a to ČSSD a KSČM. Aktuální volební preference ČSSD nyní dosahují 19,5 %, obrátila tak propad z posledních dvou měsíců a posílila o 3,5 procentního bodu oproti minulému měření.

Na druhou stranu KSČM zaznamenala po předchozím posílení opětovný pokles svých příznivců, a to o tři procentní body na současných 9,5 procenta.

Volební model – vývoj preferencí parlamentních stran
Zdroj: TNS Aisa

Změny v preferencích ostatních stran a hnutí se pohybují pod hranicí statistické významnosti. TOP 09 má devět procent, ODS osm procent a KDU-ČSL sedm procent. Z mimoparlamentních uskupení se nejvýš drží Svoboda a přímá demokracie a hnutí Úsvit, obě mají čtyři procenta preferencí.

Ochota jít volit je nebývale vysoká

Projevená ochota jít k volbám do Poslanecké sněmovny bývá dlouhodobě poměrně stabilní. Od dubna letošního roku pokračuje převážně v pozvolném nárůstu. Za tu dobu vzrostla ochota jít k volbám již o 7 procentních bodů. Současná hodnota, kdy 70 procent voličů vyjádřilo ochotu přijít k volbám, se tak pohybuje vysoko nad hranicí dlouhodobého průměru.

Průzkum agentury TNS Aisa pro ČT
Zdroj: TNS Aisa

O své současné preferenci strany nebo hnutí v případě voleb do sněmovny je pevně rozhodnuto 38 procent voličů, dalších 28 procent by pak své rozhodnutí spíše neměnilo. Přibližně třetina voličů ve svých preferencích připouští možnost změny.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost TNS Aisa. Sběr dat probíhal ve dnech 21.11. až 27.11. 2015 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 849 respondentů. Ten totiž zahrnuje jen respondenty, kteří zvažují účast ve volbách a uvedli nějakou stranu. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,0 až 3,1 procenta.