Sexistické prasátečko získal erotický kabaret. Znechutila i univerzita a ODS

Anticenu Sexistické prasátečko za nejsexističtější reklamu si letos od veřejnosti i poroty vysloužil erotický klub Cabaret Darling za zobrazení ženských genitálií na pánských záchodcích. Na dalších příčkách se umístily reklamy brněnského Vysokého učení technického a místního sdružení ODS Praha 8.

Smyslem Sexistického prasátečka je upozornit na stereotypní a sexistické zobrazování mužů a žen v reklamě. Na vítězi letošního ročníku se shodla odborná porota i veřejnost. Za nejodpudivější zvolily reklamu erotického klubu Cabaret Darling, který se prezentoval na pánských pisoárech explicitním vyobrazením ženského pohlaví. „Reklama je perverzní. Porušuje princip slušnosti až v takové míře, že je to neobvyklé,“ vysvětlil Pavel Horňák, který je profesorem reklamní etiky.

„Sexistického prasátečka se každý rok ráda účastním, jelikož nevhodných a ponižujících reklam kolem sebe vidím denně mnoho. Můj letošní příspěvek, doufám, někoho přiměje k zamyšlení, kam až občas reklama zachází a jestli tohle chceme ve veřejném prostoru opravdu vídat,“ uvedla pro web ČT24 studentka Linda Prokešová, která vítěznou reklamu nominovala.

Reklamy VUT ani ODS nejsou sexy

Na druhém místě u veřejnosti i poroty skončilo propagační video Vysokého učení technického (VUT) v Brně. „Krásně natočený klip, který popírá všechny hodnoty, na kterých by univerzita měla stát. Absolvent má všechny předpoklady stát se pánem tvorstva, bezohlednost a dravost jsou prezentovány jako hlavní cíle vzdělávání,“ zkritizovala video Lucie Jarkovská z katedry sociologie Masarykovy univerzity.

U poroty se VUT dělí o druhé místo s reklamou místního sdružení ODS Praha 8, které v hlasování veřejnosti skončilo třetí. Občanští demokraté veřejnosti ukázali spoře oděnou dívku a připojili vzkaz: „Jsme sexy!“

Reklama místního sdružení ODS Praha 8
Zdroj: www.prasatecko.cz

„S nominovanými se snažíme více komunikovat. Ozvali se nám dokonce z tiskové kanceláře ODS s tím, že tato reklama není jejich oficiální a distancují se od ní. To oceňujeme,“ uvedla Petra Havlíková z hnutí Nesehnutí, které soutěž pořádá.