Čtyřleté děti budou mít od roku 2017 nárok na místo ve školce

Nárok na místo ve školce budou mít od roku 2017 i čtyřleté děti. O rok později by se to týkalo i tříletých. Ministryně školství Kateřina Valachová o tento bod upravila novelu školského zákona, která míří na vládu. Se záměrem už seznámila zástupce měst a krajů a také prezidenta Miloše Zemana. Ti s plánem souhlasí, jen chtějí garance, že na rozšiřování kapacit bude dost peněz.

Nejcitelnější je nedostatek míst ve školkách v Praze, Brně a ve Středočeském kraji. Kvůli nové výstavbě obytných domů se zde místa ve školkách plní rychleji než jinde. „Řada maminek apeluje na starosty, aby zřizovali školky i od menšího věku tak, jak byly dřív jesle,“ potvrzuje předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

Ministryně proto připravila novelu zákona, ve které počítá s tím, že místo ve školce budou mít od roku 2017 zaručené už děti od 4 let. O rok později mají dostat garance i děti tříleté a od roku 2019 dokonce i ty dvouleté.

Peněz na financování nových míst ve školkách má být podle ministryně dostatek, a to nejen na rozšiřování kapacit, ale i na kvalitní personál.
Vladimír Keblúšek
redaktor ČT

Peníze na místa ve školkách má podle Valachové resort zajištěné: „Máme jasnou představu a metodiku, že je možné financovat z operačního programu VVV.“ Peníze by školky měly dostat už příští rok. Původní plán přitom počítal s rozložením až do roku 2020.

Další zdroje půjdou i z evropských fondů. „Pokud k tomu přijde benefit, že někdo dá 70 až 80 procent jako základní kapitál na vybudování nebo rozšíření kapacit, tak je to obrovská pomoc,“ poznamenal Lukl.

Projekty už dříve ministerstvo školství posbíralo a zatím je má v šuplíku. Teď vyjednává s resortem pro místní rozvoj, aby obce nemusely žádat znovu.

Události: Garantovaná školka bude i pro čtyřleté děti (zdroj: ČT24)

Střední školy čekají jednotné přijímačky

Novela školského zákona přináší i jiné změny. Ministryně potvrdila, že na středních školách budou jednotné přijímací zkoušky připravované centrálně. Původní plán počítal s tím, že si instituce zvolí vlastního dodavatele nebo budou testy vytvářet samy.