Střídavou péči volí soudy stále méně, navzdory ÚS

České soudy stále méně nařizují střídavou péči. A to i přesto, že ji ústavní instance opakovaně doporučila jako první volbu. Loni do ní svěřily o tři sta dětí míň než rok před tím. Na druhou stranu ale střídavá péče − kdy o dítě pečují rodiče po rozvodu nebo rozchodu − nevyhovuje všem rodičům. Někteří ji chtějí později zrušit. ÚS nicméně rozhodl, že by měla být první volbou, pokud jsou rodiče i dítě ve shodě.

Řada rodičů střídavé péče později lituje. Často kvůli psychické zátěži svého dítěte. Je to i případ sedmiletého Jakuba. Mezi spolužáky se učí vždy jen tři týdny. Od otce totiž na další tři neděle odjíždí k matce. „Protože bydlím v Litoměřicích, tak jsem chtěla, aby syn chodil sem do základní školy. Otec bydlí v Ústí, tak chce, aby syn chodil tam,“ popisuje Daniela Rývová. „Já jsem v kontaktu s paní učitelkou, takže samozřejmě se ptám, co se máme učit, ideální stav to ale není,“ dodává, proč se vlivy na své dítě snažila konzultovat v psychologické poradně. Loni v srpnu nakonec zažádala o zrušení střídavé péče.

  • Dětský psycholog Václav Mertin: "Když rodiče bydlí daleko od sebe, dítě chodí do základní školy a mělo by školy střídat, to mi z psychologického hlediska přijde hrozné.

Střídavá péče má ale v Česku i řadu příznivců, kteří by neměnili. Patří mezi ně rodina dvanáctiletého Matyáše ze Zlína. „Mám dvě moc hezké sestřičky a vidím je obě stejně,“ říká Matyáš, který od rozvodu rodičů mění své dva dětské pokoje po týdnu. Spokojenost vyjadřuje i jeho otec: „Teď můžu sedm dní v kuse na něj mít určitý vliv, protože každý vychováváme jiným způsobem, ne špatně, ale jinak,“ vysvětluje Marian Piňos.

Střídavá péče má své zastánce i odpůrce (zdroj: ČT24)

Ústavní soud (ÚS) proto loni střídavou výchovu podpořil, a to hned dvěma nálezy. Rozhodl, že by měla být první volbou, pokud je splněno několik podmínek. „V případě, že oba rodiče o své dítě pečovat chtějí, že jsou dobrými rodiči, a současně si to ještě dítě přeje, pak je na místě, aby obecné soudy přistoupily k rozhodnutí o střídavé péči,“ popisuje motivace instance ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková.

O rozhodnutí ÚS detailněji zde.

Jenže doporučení ústavní instance rozhodování soudů nemění. Podle ministerstva spravedlnosti takových rozhodnutí oproti roku 2013 dokonce o tři stovky ubylo. „Ústavní nález sice říká, že je na místě tuto péči nařídit, ale v praxi je to věc strašně složitá. Soud totiž nemůže rozhodnutím o střídavé péči dítě vyslat do dvou nepřátelských táborů,“ vysvětluje časté komplikace soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 4 Michaela Přidalová.

Rodiče nespokojení se střídavou péčí

Soudy sice nevedou statistiky o tom, kolik rodičů chce později rozhodnutí o střídavé péči zrušit, jen v největším pražském obvodu ale takových případů mají okolo deseti ročně. Nejčastěji proto, že se rodiče neshodnou na výběru školy.