Nečas: O teroristický čin nešlo

Praha - Podle premiéra Petra Nečase (ODS) nebyl dnešní výbuch domu v centru Prahy teroristickým činem. Potvrdil mu to ředitel Bezpečnostní informační služby Jiří Lang. Při výbuchu bylo zraněno celkem 43 lidí, z toho jeden člověk těžce. Žádné oběti nejsou hlášeny, záchranáři zatím pod troskami nikoho nenašli. U neštěstí zasahovalo 150 záchranářů. Zásah potrvá ještě zhruba dva dny.

„Informace, které jsou zatím k dispozici, jednoznačně ukazují, že se nejednalo o teroristický útok, že se s vysokou pravděpodobností jednalo o výbuch plynu,“ řekl ČT Nečas, který se na místo neštěstí přijel osobně podívat. „Chci vyjádřit účast všem zraněným,“ uvedl premiér. Zároveň vyjádřil přání, aby zůstalo jen u raněných. „Pevně doufám, věřím a modlím se, aby se tyto informace potvrdily,“ dodal. Nečase doprovodil ministr vnitra Jan Kubice. 

Rovněž pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) odpoledne uvedl, že za výbuch v Divadelní ulici č. 5 může plyn. „Nemáme žádnou indicii, že by mělo jít o něco jiného než výbuch plynu,“ potvrdil náměstek ředitele pražské policie Martin Vondrášek. Psi nenašli v objektu žádnou stopu po výbušnině. Policie také zatím neeviduje nikoho pohřešovaného, pátrání v sutinách bude ale pokračovat.

Podle ředitele pražské záchranné služby Zdeňka Schwarze bylo zraněno celkem 43 lidí. Schwarz to řekl v Interview ČT24. Původní informace hovořily o 35 zraněných. Většina lidí utrpěla lehká zranění, jeden člověk má ale zlomenou nohu a zřejmě i zlomeninu pánve. Šlo o lidi, kteří byli v domě č. 5, o lidi z okolních budov, ale i náhodné kolemjdoucí. Některým stačilo ošetření na místě, ostatní byli převezeni do několika pražských nemocnic. Nejvíc pacientů, devět, převzala Thomayerova nemocnice. Mezi zraněnými je i šest cizinců - z Kazachstánu, Portugalska, Německa a Slovenska. Celkem muselo být evakuováno 230 lidí. Z pražské záchranné služby u neštěstí zasahovalo 150 záchranářů, v případě potřeby je záchranná služba podle Schwarze navýšit počet zasahujících na 200.

Magistrát zprovoznil v souvislosti s výbuchem domu bezplatnou informační linku 800 100 991.

Primátor Svoboda ocenil práci všech složek integrovaného záchranného systému, který podle něj funguje výborně. První záchranáři byli na místě už čtyři minuty po nahlášení výbuchu, hasiči dorazili za sedm minut. 

Nosná stěna domu, která je rovnoběžná s Divadelní ulicí, je podle statika vychýlená asi o pět centimetrů. Pracovníci firmy Metrostav ji podepřou pomocí teleskopických vzpěr. Nosné konstrukce okolních domů podle statika poškozeny nejsou, mají ale rozbitá okna, někde došlo i k popraskání příček. 

Za vším může být prasklé potrubí, ale i sporák

Co vedlo k tomu, že plyn unikl, se zatím neví. Primátor Svoboda v Událostech řekl, že možná kvůli mrazům popraskalo potrubí. Až bude jasná příčina, vedení města také rozhodne, jestli z toho vyvodí nějaké důsledky do budoucna, například zintenzivní kontroly. Podle Pražské plynárenské v této oblasti proběhlo před měsícem kontrolní měření. Dům měl podle majitele platnou revizní kontrolu. I tak silnou explozi ale dokáže způsobit i únik plynu od běžného sporáku. „To dovede i sporák, který hodinu dvě unikal do prostoru bytu,“ potvrdil montér plynových zařízení Michal Nykodým. Plynaři z preventivních důvodů odpojili plynové přípojky v 19 přilehlých objektech.

Budova, ve které nastal výbuch, patří státnímu podniku Řízení letového provozu, který ji pronajímá jiným firmám. Největším pronajímatelem je Galerie Zdeněk Sklenář.

Výběr výbuchů v Praze se zraněními v posledních deseti letech 

  • 10. března 2005 - V jednom z bytů v panelovém domě v Praze 4 explodovala nejspíše munice. Výbuch zranil osmadvacetiletého muže, který přišel o část ruky a byl popálen. 
  • 18. února 2006 - Při výbuchu plynu v restauraci U Arbesa v přízemí obytného domu v Preslově ulici v Praze 5 zemřeli dva muži, čtyři lidé utrpěli zranění. Za výbuchem byly nevhodně položené vodiče - porušený elektrický kabel se dostal do bezprostřední blízkosti plynového potrubí, které propálil. Z něj začal unikat plyn, který následně explodoval. 
  • 25. srpna 2006 - Dva lidské životy si vyžádal výbuch v domě v Pelhřimovské ulici v Praze 4. Podle hasičů explodovaly výpary automobilového benzinu. 
  • 30. ledna 2008 - Výbuch zemního plynu v Popovické ulici v Praze 10 poškodil dva domy. Jeden muž byl při neštěstí popálen. Příčinou exploze byla podle hasičů netěsnost rozvodu plynu u karmy v jednom z bytů. 
  • 25. února 2010 - V domě v Sokolovské ulici v pražské Libni vybuchl plyn. Tři lidé byli zraněni, z toho jeden těžce. Podle hasičů explodoval plyn u plynoměru ve třetím patře pětipodlažního domu. 
  • 14. září 2012 - V Evropské ulici v Praze 6 explodovala v panelovém domě munice, tři lidé byli zraněni. Policie poté našla v jednom z bytů výbušniny, nebezpečné látky a pyrotechniku. 
Vydáno pod