Hrad propustil právníka Hasenfkopfa protiprávně, rozhodl soud

Praha – Výpověď, kterou loni dostal právník Pavel Hasenkopf od prezidentské kanceláře, byla neplatná. Rozhodl tak obvodní soud, rozsudek ale ještě není pravomocný - právní zástupce Hradu se chce odvolat. Hasenkopf byl poradcem exprezidenta Václava Klause, po nástupu Miloše Zemana se však s Hradem začal přít o údajné autorství prezidentské amnestie. Prezidentská kancelář ovšem výpověď oficiálně zdůvodnila údajnými pracovními absencemi.

„Soud si nedělá iluze a je mu jasné, že s příchodem nového vedení dochází k potřebám změn. Ty však mohou být realizovány jiným způsobem,“ uvedl předseda soudního senátu Michal Tománek. Zdůraznil, že okamžité zrušení pracovního poměru, tedy takzvanou výpověď „na hodinu“, pokládá zákoník práce až za nejkrajnější řešení pracovněprávních vztahů. Zároveň naznačil, že kdyby Hrad zvolil standardní způsob výpovědi, byl by takový postup právně v pořádku.

Zemanův kancléř Vratislav Mynář dnes u soudu společně s dalšími vedoucími zaměstnanci Hradu vypovídal v roli svědka. Uvedl, že sám Hasenkopfa ve dvou případech v pracovní době marně sháněl v kanceláři. Podle šéfa personálního odboru Hradu Petra Šeráka Hasenkopf v dubnu 2013 prokazatelně pět dní nepřišel do práce. Právník to ale popírá. Šerák navíc na dotaz soudce připustil, že právník od zaměstnavatele kvůli absencím nikdy nedostal písemnou výtku.

Tománek také uvedl, že jednou z povinností zaměstnavatele je řádně zaměstnanci přidělovat práci. Naopak zaměstnanec nemá povinnost vyzývat zaměstnavatele k tomu, aby mu práci přiděloval. Pokud tedy není vyjasněné, jakou práci má vlastně zaměstnanec vykonávat, není podle Tománka jeho povinností, aby se v práci zdržoval. "Na soud také zapůsobilo poněkud
zvláštně, že sledování pracovní docházky pana žalobce bylo - v uvozovkách - na určitou zakázku pana kancléře Mynáře," doplnil soudce.

Hrad se proti verdiktu odvolá, soud prý probíhal nestandardně

Sám Hasenkopf označil ve vysílání ČT24 důvody výpovědi za neplatné a zástupné. „Protistrana ani nemohla dokázat, že jsem v práci nebyl. Naopak spíše vyšlo najevo to, co jsem tvrdil já: že tam levá ruka nevěděla, co dělá pravá. Já jsem tam v podstatě seděl dva měsíce ve své kanceláři, a buď jsem studoval kresby na stropě, nebo jsem četl knihy, nebo jsem řešil aktuální věci, které jsem měl pocit, že by měl někdo řešit. Ale nikoli z důvodu, že by mi je někdo zadal.“ O svém dalším postupu ale nechtěl mluvit, dokud rozsudek soudu nenabyde právní moci.

Právní zástupce Hradu Marek Nespala opouštěl jednací síň viditelně rozladěný, proti rozsudku se chce odvolat. Zkritizoval soudce mimo jiné za nestandardní vedení jednání, při kterém například vůbec nedošlo na závěrečné návrhy obou stran a rovnou byl vynesen rozsudek. „Rozsudek je nepravomocný, Kancelář prezidenta republiky si ponechala lhůtu pro odvolání. Trváme na argumentech, které zazněly i soudu. Dále bych ale nechtěl předbíhat, vyčkejme dalších postupů,“ dodal ve vysílání ČT24 prezidentům mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezident Zeman i kancléř Mynář označili loni na jaře Hasenkopfa za autora textu novoroční amnestie. Právník ale tvrdí, že text vznikl na ministerstvu spravedlnosti. Zemana, Mynáře i prezidentskou kancelář proto zažaloval, požaduje omluvu a finanční zadostiučinění ve výši jednoho milionu korun. Žalobou na ochranu osobnosti se bude zabývat pražský městský
soud. 

Ten bude projednávat i Hasenkopfovu správní žalobu na prezidentskou kancelář, v níž právník napadá to, že mu úřad odmítl poskytnout informace o přípravě amnestie, kterou v roce 1998 vyhlásil tehdejší prezident Václav Havel.