Hasenkopf může zpátky na Hrad, soud zrušil jeho výpověď

Praha – Výpověď, která ukončila působení právníka Pavla Hasenkopfa na Pražském hradě, je neplatná. Původní rozhodnutí obvodního soudu potvrdil i Městský soud v Praze. Hasenkopf tak je po roce a půl opět zaměstnancem prezidentské kanceláře. S tou se přitom donedávna soudil kvůli okolnostem amnestie, kterou vyhlásil na počátku roku 2013 tehdejší prezident Václav Klaus. Koncem srpna potom podal Hasenkopf trestní oznámení na kancléře Vratislava Mynáře. Dnešní verdikt je pravomocný, prezidentská kancelář ale podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Kancelář prezidenta republiky neuspěla ve snaze zvrátit březnový verdikt, podle kterého je neplatná výpověď, již loni dostal Pavel Hasenkopf. Odvolací soud rozhodnutí potvrdil – zdůvodnění vyhazovu tím, že právník nebyl přítomen na pracovišti, když mu zaměstnavatel nepřidělil žádnou práci, podle něj nestačí. Městský soud Hradu také vyčetl, že okamžitou výpověď správně nepředjednal s odbory. Právník, který členem odborů nebyl, přitom ve své žalobě tento nedostatek vůbec nenamítal. Verdikt odvolacího soudu neočekávala ani jedna strana, Hasenkopf i právní zástupce prezidentské kanceláře předem mínili, že se případ vrátí k dalšímu projednání k obvodnímu soudu.

Teď je ale verdikt pravomocný. Až bude rozsudek vyhotoven písemně, stane se Hasenkopf opět zaměstnancem Hradu. Musí se tedy rozhodnout, zda opustí současné zaměstnání nebo dá výpověď prezidentské kanceláři, očekává, že to „může být docela legrace“. Hrad se ovšem pokusí verdikt ještě změnit, chce podat dovolání. „Věc necháme posoudit Nejvyšším soudem,“ podotkl právník Hradu Marek Nespala.

Obvodní soud, který případ posuzoval jako první, výpověď zrušil proto, že byla tzv. na hodinu. Vedoucí personálního odboru Hradu Petr Šerák ji podložil tím, že Hasenkopf v dubnu 2013 prokazatelně pět dní nepřišel do práce. Šerák u soudu však připustil, že absence právníkovi nikdy písemně nevytkl. Hasenkopf navíc odmítal, že by do práce nechodil. Soudce však tehdy také poukázal, že když není vyjasněné, jakou práci má vlastně zaměstnanec vykonávat, není jeho povinností, aby se v práci zdržoval. Přidělovat práci je přitom podle verdiktu povinnost zaměstnavatele. To však odmítl právní zástupce Hradu Marek Nespala. Rozhodnutí odvolacího soudu označil za „návrat k socialismu“ – jak kvůli povinnosti zaměstnavatele přidělovat práci, tak kvůli nutnosti předjednat okamžité zrušení pracovního poměru s odbory. „Jednání s odbory by nemělo v této fázi vývoje společnosti tak dalece prostupovat do pracovněprávních vztahů,“ uvedl Marek Nespala. Očekává, že se z kauzy stane precedentní záležitost.

Pavel Hasenkopf se původně soudil s prezidentskou kanceláří hned dvakrát. Kromě výpovědi také kvůli tvrzení šéfa hradní kanceláře Vratislava Mynáře i prezidenta Miloše Zemana, že se Hasenkopf podílel na přípravě amnestie, kterou loni vyhlásil Václav Klaus. Hasenkopf to odmítá, spor, který vedl s kanceláří, kancléřem i prezidentem však ukončil smír. Ten stanovil, že se Hasenkopf podílel na přípravě textu amnestie, avšak její konečnou podobu nemohl ovlivnit. Protože však později kancléř Mynář prohlásil, že Hasenkopf stáhl žalobu proto, že cítil, „že nemá žádnou šanci“, a zopakoval, že právník byl spolutvůrcem amnestie, podal na něj Hasenkopf trestní oznámení pro pomluvu.