Klienti půjčili advokátce miliony. Ta vše převedla na děti a vyhlásila bankrot

Praha - Šikovný advokát je dnes skvělá živnost. Irena Hrušková ale toto pravidlo dovedla ad absurdum. Svým klientům slibovala právní služby za to, když budou pracovat na jejím domě, a navíc si od nich půjčovala vysoké částky. Když dluhy přerostly únosnou mez, vyhlásila na sebe insolvenci a majetek převedla na děti. Dnes je z advokátky nemajetná důchodkyně, která dluží 14 milionů. Cena rodinné vily se přitom odhaduje na 15 milionů korun. Případem se zabývala Stáňa Raupachová z Reportérů ČT.

Irena Hrušková si koupila firmu, v jejímž vlastnictví byl čtyřpodlažní dům ve vilové čtvrti v Praze 10. Vilu s výhledem na Prahu začala přestavovat na rodinné sídlo. Využívala k tomu své klienty, kterým slibovala na oplátku právní služby zdarma. S advokátkou se takto dohodl i stavební podnikatel Tomáš Kristen. Jeho firma připravovala pozemek na stavbu a dovezla i materiál. Další klientce zase Hrušková například nabídla, že jí napíše žalobu a pomůže vymoci pohledávku v hodnotě 450 000 korun. Na oplátku jí měla žena vyřídit stavební povolení.

Spolupráce nějaký čas skutečně fungovala, a tak když Hrušková přišla za Tomášem Kristenem s tím, že si na dům vzala velmi nevýhodnou 6milionovou půjčku a potřebuje pomoc, neodmítl ji: „Potřebovala splatit dluh lidem, od kterých si půjčila na 30procentní úrok. Měla zástavu přímo na katastru, takže by o dům jinak přišla.“ Kristen tedy oslovil bratra, který už s Hruškovou spolupracoval, ale i svou maminku. Společně se složili a advokátce pomohli. Kristen jí půjčil 5 milionů, bratr s maminkou dohromady milion. „Říkala, že jsem jí zachránil život. Velmi plakala, doslova tekly slzy proudem,“ dodává podnikatel.

Dům rodiny Ireny Hruškové
Zdroj: ČT24

Poté ale začaly první problémy. Hrušková peníze vracela se zpožděním a jen po částech. Na to, že klientům slíbila právní služby zdarma výměnou za práci na vile, také najednou zapomněla. „Ve schránce jsem objevila fakturu na 70 000 za služby JUDr. Hruškové, že mně podala žalobu, a byť se nic nevymohlo, tak údajně mě obhajovala u soudu,“ uvedla jedna z klientek. Po dalším klientovi zase chtěla za právní služby 28 000. Když fakturu nezaplatil, dala ho k soudu. Muž sice soud vyhrál, ale výlohy ve výši téměř 20 000 mu advokátka nikdy nevrátila.

Nejhůř dopadl Tomáš Kristen. Z 5milionové půjčky mu zůstala advokátka dlužna 2 miliony a na téměř shodnou částku ocenila i své právní služby: „Faktura mi přišla na Vánoce poštou. Považoval jsem to za velkou nehoráznost. Byly tam vyúčtované hodiny, se kterými jsem zásadně nesouhlasil. Třeba to, že jsem se zúčastnil několika jednání, kdy jsem si byl pro peníze, a místo peněz jsem odešel s tím, že peníze budou. Ta tří nebo čtyřhodinová debata mně potom byla následně vyúčtována.“

Advokátka za všechny peníze (zdroj: ČT24)

Tomáš Kristen se tedy obrátil na soud. Ten rozhodl, že právní služby, za které Hrušková chtěla 2 miliony korun, mají cenu 100 000. Na chování advokátky si proto stěžoval i u Advokátní komory. Tady se ukázalo, že Hrušková měla na kontě podobných provinění hned několik. Další klienti si stěžovali mimo jiné na to, že zneužívala důvěrné informace, spolupracovala s protistranou a účtovala si za práci přemrštěné odměny. Na kameru ale nikdo z nich mluvit nechtěl.

„Bylo zde několik stížností a pět kárných řízení,“ potvrdila mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková. Hrušková podle ní dostala i pokuty a v poslední kauze jí hrozil dočasně nebo zcela zákaz výkonu advokacie. Hrušková ale všechny předešla. Sama se z Advokátní komory nechala vyškrtnout a veškerý svůj majetek včetně vily převedla na děti. „Uvádí, že je vlastníkem jednoho stolu, jedné pračky a jedné postele,“ poznamenal Kristen. Tomáš Kučera z Asociace realitních kanceláří ČR přitom odhadl cenu domu na 15 milonů korun.

Z advokátky operující s miliony se tak šmahem stala nemajetná důchodkyně. V právních kličkách se totiž bezesporu vyznala. Před rokem 1989 byla soudkyní Městského soudu v Praze. Nyní už zbývalo jen zbavit se dluhů. I na to náš právní systém nabízel recept - oddlužení. Insolvenční správce vyčíslil dluhy na 9 milionů korun a insolvenční soud oddlužení povolil. Věřitelům tak bude Hušková příštích pět let splácet jen 30 procent dlužné částky. Zbylých 6 milionů korun jí poté bude odpuštěno.

Podvedený klient: Děti by dům měly prodat a dluhy zaplatit

Kdo si navíc nezjistil, že je Hrušková v insolvenci, a nepřihlásil se, má smůlu. „Pokud věřitelovi dlužník dluží nějaké peníze, tak je určitě v jeho zájmu, aby si dlužníka jednou za čas zkontroloval na insolvenčním rejstříku,“ uvedla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Tomáš Kristen se dozvěděl o insolvenci náhodou od svého známého. „Její děti dostaly nezasloužené peníze, které bych chtěl zpátky. Kdyby byly slušné, tak dům prodají a zaplatí z toho dluhy, které mají u ostatních, ne ty peníze prachsprostě ukrást,“ uzavřel.

Dluhy Hruškové navíc možná ještě vzrostou. Objevil se totiž ještě další klient, který tvrdí, že mu Hrušková insolvenci zatajila. Má prý doklady na to, že jí půjčil 5 000 000. S touto částkou by dluhy dělaly 14 000 000 korun. Reportéři ČT se snažili bývalou advokátku zkontaktovat. Ve vile na Praze 10 ale opakovaně nikdo neotvíral. Hrušková pak prostřednictvím svého advokáta jakoukoliv komunikaci odmítla.

Reportéři ČT jsou publicistický pořad, který mapuje aktuální politické i společenské kauzy. Vysílá se pravidelně každé pondělí od 21:30 na ČT1. Tým reportérů České televize se v tomto týdnu kromě věnoval advokátky, která se obohatila na úkor klientů, také kontrole dotací Hospodářskou komorou a hrdinovi druhého i třetí odboje, kterého dostala ho StB.