Pardubice ovládl festival smíchu. Diváky se snaží rozesmát divadelní komedie

Festival smíchu v Pardubicích (zdroj: Studio ČT24 Hradec Králové)

V Pardubicích začal v pondělí další ročník přehlídky divadelních komedií Grand festival smíchu. V soutěžním programu je celkem sedm komedií, výsledky budou vyhlášeny 27. ledna na závěrečném Galavečeru smíchu. Soutěžní komedie bude hodnotit odborná porota. Její alternativou je studentská porota složená ze studentů Masarykovy univerzity Brno a Univerzity Karlovy v Praze.

Představením Hra, která se zvrtla v podání Městského divadla Kladno začal v pondělí v Pardubicích 20. ročník přehlídky divadelních komedií Grand festival smíchu. Bláznivá veselohra z divadelního prostředí mimo jiné obdržela cenu Lawrence Oliviera za nejlepší komediální text roku 2015. V soutěžním programu je celkem sedm komedií, výsledky budou vyhlášeny 27. ledna na závěrečném Galavečera smíchu.

Na festival byla vybrána také morbidní komedie o jedné návštěvě Pan Kolpert v podání ústeckého Činoherního studia či kabaretně laděná féerie Městského divadla Brno Osmyčky. Do soutěže se zapojí i bizarní komedie o hledání smyslu života Naše sebrané trable libereckého Divadla F. X. Šaldy, Testosteron, drsná komedie obnaženého mužství z Městského divadla Zlín a původní česká hra pražského Švandova divadla Smrt mu sluší, která nabídne nekompromisní pohled do hloubi divadelních útrob. Domácí Východočeské divadlo bude zastupovat hra Velká bankovní loupež, která se stala inscenací loňského roku pardubické scény.

Soutěžní komedie bude hodnotit odborná porota. Její alternativou je studentská porota složená ze studentů Masarykovy univerzity Brno a Univerzity Karlovy Praha. Své hlasy opět odevzdají i sami diváci. Hlavní cenou festivalu je titul Komedie roku 2019. Předány budou i Ceny odborné a studentské poroty, Cena diváků a Ceny za nejlepší ženský a mužský herecký výkon a nejlepší režii. Podeváté bude udělena Cena Genia smíchu, která je oceněním za mimořádný přínos v herectví, režii či jiné oblasti divadelnictví komediálního žánru v posledních letech.

Přehlídka má i svůj doprovodný program včetně prologu a epilogu. Program lze najít na webu festivalu, kde budou uveřejňovány i denní Festivalové novin(k)y, fotografie ze zákulisí i rozhovory s hosty a účinkujícími.