Billie Eilish, atentát na Heydricha ve 3D nebo mostecká Severka. Nejsledovanější letošní videa na webu ČT24

Emotivní reportáže, nečekané situace při natáčení, unikátní rozhovory či amatérské záběry. Jaká videa patřila na webu ČT24 v roce 2019 k nejsledovanějším? Zaujala například oprava vlaku Slovenská strela, rekonstrukce útoku na zastupujícího říšského protektora, ale i neobvyklá videa z přírody – jako například souboj kance s medvědem.

Unikátní záběry střetu medvěda s divočákem se podařilo natočit začátkem roku v okolí Starých Hamrů v Beskydech. Scénu doplňuje další záběr z Masarykova údolí, kde zhruba o týden dříve medvěd pronásledoval divoké prase korytem říčky.

Amatérské video ukazuje dramatický souboj medvěda s divočákem v Beskydech (zdroj: ČT24)

Komediální seriál Most!, který s nadsázkou ukázal život v tomto severočeském městě, se stal fenoménem. Z hospody Severka, kde se seriál částečně odehrává, se stala turistická atrakce.

Dycky Most! Z hospody Severka se stala turistická atrakce (zdroj: ČT24)

Reportáž pořadu 168 hodin se zabývala situací ve Svitávce, kde se obyvatelé postavili proti tomu, aby v obci fungovaly dva domy chráněného bydlení pro lehce až středně mentálně postižené lidi. Na veřejném projednávání zazněly i takovéto argumenty: „Vy po mně chcete, abych se celý život díval na mentálně postižené lidi.“

„Chcete po mně, abych se celý život díval na postižené,“ argumentovali ve Svitávce proti chráněnému bydlení (zdroj: ČT24)

Režisér Dan Přibáň projel ve svém žlutém trabantu pět kontinentů a poslední výpravu přiblížil v letošním snímku Trabantem tam a zase zpátky. Proslulé auto si lidé mohli prohlédnout i v rámci předpremiéry.

Trabantem tam a zase zpátky. Režisér Dan Přibáň láká na poslední výpravu (zdroj: ČT24)

Před sedmasedmdesáti lety provedli Jan Kubiš a Jozef Gabčík v rámci operace Anthropoid atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Tým ČT v čele s reportérem Karlem Rožánkem při této příležitosti připravil unikátní dokument s virtuálním zpracováním atentátu.

Podívejte se: Rekonstrukce atentátu na Heydricha ve 3D modelu (zdroj: ČT24)

Fanoušci komiksů se v červnu už počtrnácté sešli na festivalu Crwecon. Ať už v kostýmech po vzoru svých oblíbených postav, nebo v běžném oblečení, mohli zajít na přednášky, účastnit se některého workshopu nebo se setkat s autory.

Do Prahy se sjeli fanoušci komiksu z celé republiky (zdroj: ČT24)

Na klimatickém summitu v New Yorku vystoupila mladá švédská aktivistka Greta Thunbergová, která v emotivním projevu zkritizovala světové politiky za jejich přístup k ochraně životního prostředí.

Greta Thunbergová se obula do politiků v OSN: „Umíte mluvit jen o penězích.“ (zdroj: ČT24)

Legendární vlak Slovenská strela v rukou restaurátorů v Hranicích na Přerovsku. Stroj patřil ve své době k technickým zázrakům, trasu mezi Prahou a Bratislavou zvládl před osmdesáti lety za čtyři hodiny.

Rekonstrukce legendárního vlaku Slovenská strela pokračuje, na koleje se vrátí za rok (zdroj: ČT24)

V liberecké botanické zahradě v létě vykvetl největší leknín světa – Viktorie královská. Semena tamní botanici získali z královské zahrady v Edinburghu. Z pětadvaceti jich ale po dvou letech vyklíčilo jen jediné. Zvláštností je, že první noc má bílý květ, druhou růžový a pak definitivně mizí pod hladinou.

Zázrak na hladině. V Liberci vykvetl po dvou letech největší leknín světa (zdroj: ČT24)

Poté, co Izrael na podzim zabil v Gaze vysoce postaveného člena teroristické skupiny Islámský džihád, byla na izraelské území vypálena z Gazy řada raket. Sirény hlásící příchod raketového útoku se ozvaly i v jihoizraelském městě Ašdod během živého vstupu zpravodaje ČT Davida Borka.

Izraelský raketový poplach v přímém přenosu (zdroj: ČT24)

Neobvykle teplé počasí uvěznilo desítky ledních medvědů v oblasti poblíž vesnice Ryrkajpij na severu Ruska. Obyvatelé vesnice museli čekat, než se vytvoří silnější led, který umožní zvířatům oblast opustit.

Vesnici na severu Ruska obsadili polární medvědi (zdroj: EBU)

Zpěvačka Billie Eilish představuje idol teenagerů po celém světě. I pražský koncert vyprodala za čtyři minuty. Díky skladbě Bad Guy se stala dokonce první hudebnicí narozenou v novém tisíciletí, která zdolala vrchol americké hitparády. Pro ČT poskytla Billie Eilish rozhovor.

Rozhovor se zpěvačkou Billie Eilish, která ovládla letošní Grammy (zdroj: ČT24)