Zemřela lingvistka, pedagožka a znalkyně brněnského „hantecu“ Marie Krčmová

V pondělí 6. března 2023 zemřela ve věku 82 let emeritní profesorka a bývalá vedoucí Ústavu jazykovědy a baltistiky Filosofické fakulty Masarykovy univerzity Marie Krčmová. Informovala o tom škola na svých webových stránkách. Velmi známé jsou její práce o brněnské mluvě známé jako hantec, ale také o fonetice, fonologii a stylistice.

Marie Krčmová se narodila na Štědrý den roku 1940 v Brně, kde žila celý život. Jejím otcem byl univerzitní profesor, literární historik a kritik Josef Hrabák. Díky tomu se od dětství setkávala s mnoha spisovateli a známými osobnostmi. Navštěvovala střední dívčí školu v Sirotkově ulici a původně chtěla být chemičkou, ale studium českého jazyka zvítězilo. Filosofickou fakultu Masarykovy univerzity absolvovala v roce 1962.

Její odborná kariéra začala na dialektologickém oddělení Ústavu jazyka českého Akademie věd, srdce ji ale táhlo i k pedagogické činnosti. Následně zakotvila na Ústavu českého jazyka Filosofické fakulty Masarykovy univerzity. V roce 1995 spoluzaložila Ústav jazykovědy (a baltistiky) a jako první vedoucí jej řídila až do roku 2004. Na nově založeném ústavu akreditovala studijní obory obecné jazykovědy a baltistiky a pokračovala v podpoře doktorského studia indoevropeistiky.

Docentkou byla jmenována v roce 1988, v roce 1991 se habilitovala prací Běžně mluvený jazyk v Brně. O deset let později získala titul profesorky českého jazyka. Od roku 1998 působila na fakultě jako profesorka pro obor český jazyk. „Na výuce a vedení diplomových a disertačních prací se podílela vlastně až do posledních chvil,“ uvedl vedoucí Ústavu českého jazyka Filosofické fakulty Masarykovy univerzity Ondřej Šefčík.

V devadesátých letech pomáhala založit a provozovat i nové katedry češtiny na univerzitách v Opavě a Ostravě. Bez její odborné rady by se neobešli ani tvůrci muzikálu My Fair Lady ze Zelňáku. Za svou odbornou činnost obdržela zlatou medaili Masarykovy univerzity, Cenu města Brna a mnohá další ocenění.

„Česká lingvistika i celá akademická obec ztrácí v profesorce Krčmové nejen přední odbornici v oblasti dialektologie, fonetiky a fonologie, stylistiky a sociolingvistiky, ale také vynikající a oblíbenou pedagožku, břitkou komentátorku, nebojácnou kritičku a laskavou rádkyni a páteř každého kolektivu,“ uzavřel docent Ševčík.