Vědci z Českých Budějovic zjistili, že jejich přípravek chrání kaštany

Vědci z českobudějovického Biologického centra akademie věd ČR prokázali, že jimi vyvinutý přípravek pomáhá chránit kaštany před klíněnkou jírovcovou a houbovou chorobou. Škůdci způsobují skvrny na listech, které kvůli tomu opadávají.

Přírodní přípravek, který tvoří směs dvou druhů užitečných hub, vědci původně vyvinuli pro obohacení půdy a jako obranu proti škůdcům rostlin. Teď zjistili, že pomáhá chránit i kaštany.

„Je to zcela přírodní přípravek, který obsahuje patentované kmeny dvou druhů užitečných hub. Kmen první houby pochází z jižních Čech, izolovali jsme ho právě z klíněnky, proti které je vysoce virulentní,“ řekl autor přípravku a vědecký pracovník biologického centra Rostislav Zemek. Dodal, že kmen druhé houby je původem z Izraele, má podle něj výborné účinky proti rostlinným patogenům a zároveň podporuje využití živin a růst rostlin.

Kaštany pomáhají městům

Přípravek, jenž je k dostání na trhu, se vkládá do země, kde působí přímo na kukly škůdce a spóry původce hnědé skvrnitosti a zároveň nepřímo přes kořeny stromů zvyšuje jejich odolnost vůči chorobám a škůdcům. „V současné době zpracováváme předběžné výsledky, ale konečné vyhodnocení proběhne až v příštím roce, kdy by mělo být na stromech již více patrné snížení výskytu klíněnky a hnědé skvrnitosti listů,“ uvedl Zemek.

Kaštan, jehož pravý název je jírovec maďal, ve městě tvoří stín a také snižuje prašnost a teplotu. Kromě toho poskytuje množství pylu a nektaru a jeho prostředí vyhledává řada užitečných organismů. V Českých Budějovicích je více než 500 stromů tohoto druhu. Nejvíce je poškození vidět na stromořadí podél Nádražní ulice, kde je pravidelně napadeno více než 50 procent listové plochy.