Svět, do kterého oko nedohlédne. Soutěž o nejlepší video pořízené mikroskopem má vítěze

Vítěz soutěže Nikon Small World in Motion dokázal proniknout do vodní kapky a ukázal, jak se voda chová. Pomohl tím nejen procesy ve vodě zpopularizovat, ale současně přispěl k jejich lepšímu poznání.

V polovině září vyhlásila odborná porota výsledky soutěže o nejlepší video natočené s pomocí mikroskopu. Soutěž Nikon Small World in Motion vyhrál krátký snímek dvojice vědců z Illinoiské univerzity – zachycuje zpomalený pohyb mikroskopických kapiček vody a etanolu:

Je důležitý nejen vizuálně, ale také tím, že vnáší nové světlo na chování vody při kondenzaci kapalin na různých druzích povrchů.

Na druhém místě skončilo video mořského biologa Richarda Kirbyho. Ten pod mikroskopem nafilmoval larvu chapadlovky, drobného přisedlého bezobratlého tvora. Porota ocenila, jak náročné je tyto organismy pozorovat i detailnost snímku:

Třetí oceněné video ukazuje tu nejprostější věc, kterou si vyzkouší každý student na střední škole – buňky cibule pod mikroskopem. Autor, který si nepřál uvést své jméno, je ale zachytil velmi precizně:

Podívejte se i na další videa, která porota, poprvé rozhodující kvůli pandemii přes videorozhovor, ocenila.

Zažívání u žížalice pestré:

Aktivita mozkové buňky u embrya krysy:

 Proměna melanomových buněk:

Kolonie vířníků:

Kolonie zelených řas: