Rusko chce mít jako první očkování proti covidu. Schváleno může být už za dva týdny

Rusko chce být první zemí, která schválí očkování proti novému koronaviru. Podle stanice CNN se tak může stát během příštích dvou týdnů. Ruská agentura TASS potvrdila, že průmyslová výroba vakcíny se plánuje už na letošní září.

V Rusku pracuje na vývoji očkování proti covidu-19 několik laboratoří. Nejdále je moskevský Gamalejův institut, který chce podle CNN požádat o schválení vakcíny k 10. srpnu. Pokud uspěje, měla by být použitelná pro veřejnost, přičemž jako první by ji měli dostal zdravotníci. 

„Je to jako Sputnik,“ uvedl Kirill Dmitriev, který vede nadaci, jež vývoj očkování financuje. „Američané byli tak překvapení, když poprvé uslyšeli pípat družici Sputnik. A s očkováním to bude stejné, Rusko ho bude mít jako první,“ dodal.

Rusko zatím nezveřejnilo žádná vědecká data k této vakcíně, nebyla zatím ani rozsáhleji testována. Všechny údaje by podle ruské strany měly být dostupné pro experty z celého světa do poloviny srpna. Přitom ještě ani neskončila druhá fáze testování – ta by měla být dovršena k 3. srpnu. Třetí fáze testování by měla probíhat současně s očkováním zdravotníků. Podle ruské agentury TASS by tyto zkoušky měly probíhat asi na 1600 osobách.

Očkovací látku bylo možné připravit tak rychle proto, že jde o upravenou vakcínu používanou proti jiným nemocem. Stejný přístup přitom zvolily i další vědecké týmy po celém světě. Například americká Moderna pracuje s přípravkem původně vyvíjeným proti jinému smrtícímu koronaviru MERS.

Dobrovolníky, na nichž byla ruská vakcína v prvních dvou fázích vyzkoušena, dodala armáda. Vedoucí projektu Alexander Ginsburg informoval CNN, že aby prokázal bezpečnost vakcíny, nechal se jí už sám naočkovat.

Využívá, podobně jako řada jiných testovaných přípravků, oslabený lidský adenovirus, který dopraví látku do buněk, ale sám se pak už v těle nemnoží. Počítá se s tím, že bude zapotřebí dvou očkování, aby bylo dostatečně účinné.

Rusko a koronavirus

V Rusku přibylo za poslední den dalších 5509 osob nakažených covidem-19 a 129 pacientů s touto nemocí zemřelo. Zatímco počet nakažených v porovnání s předchozím dnem stoupl o více než 500 případů, počet obětí naopak klesl ze 169, které země ohlásila ve středu.

Rusko zůstává čtvrtou nejpostiženější zemí světa. Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse tu dosáhla bilance nakažených celkového počtu 827 509, z nichž 13 650 zemřelo.

Svět spěchá k vakcíně

V současnosti je ve vývoji několik desítek vakcín, několik jich už vstoupilo do třetí fáze - tedy testování na tisícovkách dobrovolníků. To je případ oxfordské vakcíny, americké očkovací látky od firmy Moderna nebo čínské vakcíny, která je již testována v armádě. 

Vývoj vakcíny je vždy velmi složitý a není až do posledních okamžiků jisté, zda bude dostatečně účinná a současně i bezpečná. Ani Rusko se proto nespoléhá jen na výše popsanou látku, ale pracuje ještě na další. Za tou stojí Výzkumné centrum Vektor, které podle ruské agentury TASS už začalo s klinickými testy. Měly by být dokončené přibližně v září letošního roku, během stejného měsíce by mělo proběhnout schválení a výroba by mohla začít už v říjnu.