Při pohlavním styku zemře každý třístý člověk. Mnohem častěji muži než ženy, ukázal rozsáhlý výzkum

Smrt při pohlavním styku je součástí mnoha vtipných situací ve filmu i literatuře. Podle nové španělské studie jde ale o poměrně rozšířený problém, který postihuje spíše muže ve vyšším věku.

V nové studii, která v lednu 2024 vyšla v odborném žurnálu Forensic Science International, vědci prozkoumali 18 046 případů přirozených úmrtí. V tomto vzorku našli 64 úmrtí, jež nastala v souvislosti s pohlavním stykem. To znamená, že tato příčina se vyskytuje asi u 0,3 procenta všech úmrtí.

Výraznou většinu přitom tvoří muži – celých 87 procent. Průměrný věk zesnulého při sexu byl 50,5 roku, u žen to bylo výrazně méně – jen 37,2.

Složité příčiny

Příčinou drtivé většiny úmrtí byla náhlá srdeční smrt, která tvořila 87 procent všech případů. „Náhlá smrt se manifestuje neočekávanou ztrátou vědomí při oběhové zástavě okamžitě či do hodiny od začátku symptomů – například bolest na hrudi, rychle progredující dušnost či slabost a stav na omdlení nebo palpitace při závažné poruše srdečního rytmu,“ popisuje tento stav Nemocnice Na Homolce.

Nejčastější zdravotní komplikací, která tyto zesnulé spojovala, byla ischemická choroba srdeční (58 procent), která postihovala především muže ve věku nad 36 let. Hlavními příčinami, jež nesouvisely se srdcem, byly krvácení do mozku (osm procent) a astma (pět procent). Astma a srdeční arytmie byly nejčastějšími zdravotními komplikacemi spojenými s úmrtími u mladších dospělých.

Obecně platilo, že asi dvě třetiny zesnulých při pohlavním styku měly nějaký typický faktor spojený s vyšším rizikem vzniku kardiovaskulárních poruch, nejrozšířenější mezi nimi byla obezita.

Vědci popsali i řadu dalších faktorů. Významnou roli hrají zejména drogy (hlavně kokain), jež byly spojené se čtvrtinou úmrtí, ale také léky na poruchy erekce, které byly u deseti procent případů. Osm procent úmrtí bylo spojených s konzumací alkoholu. Poměrně zřídka se objevovalo úmrtí způsobené nějakou neobvyklou nebo nebezpečnou sexuální praktikou.

K úmrtí došlo obvykle v souvislosti s heterosexuálním stykem a nejčastěji přímo během sexuální aktivity, anebo bezprostředně po ní. Nejčastějším místem úmrtí byl domov (63 procent). U patnácti procent mužů byla partnerkou sexuální pracovnice.