Nová posádka ISS úspěšné odstartovala. V týmu jsou Američané i Rus

Rusko-americké vztahy sice kvůli napadení Ukrajiny trpí, spolupráce na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) ale nadále pokračuje. Nová posádka bude opět smíšená.

Z amerického kosmodromu ve čtvrtek odstartovala raketa Falcon 9, která má k Mezinárodní vesmírné stanici vynést čtyřčlennou posádku v kosmické lodi Crew Dragon. Raketa se dvěma Američany, jedním Rusem a astronautem Spojených arabských emirátů měla původně odstartovat už v pondělí, společnost SpaceX a americký Národní úřad pro vesmír a letectví (NASA) ale start z technických důvodů odložily.

Posádku lodi Crew Dragon tvoří Američané Stephen Bowen a Warren Hoburg, kteří jsou velitelem a pilotem letu. Spolu s nimi se k ISS mají podle plánů na šest měsíců vydat astronaut ze Spojených arabských emirátů Sultán Nijadí a zástupce ruské agentury Roskosmos Andrej Feďajev.

Posádka před startem
Zdroj: NASA

Jde o šestou výměnu posádky ISS, kterou NASA podniká ve spolupráci se společností SpaceX. Čtveřice má vystřídat astronauty NASA Nicole Mannovou a Joshe Cassadu, Rusku Annu Kikinovou a Japonce Koičiho Wakatu. Ti jsou na ISS od loňského října, kdy je tam dopravila loď Crew Dragon. Spolu s nimi tam jsou další tři astronauti, jejichž na podzim plánovaný návrat na Zemi se zkomplikoval kvůli poškození lodi Sojuz MS-22, kterou zasáhl mikrometeorit. V neděli pro ně k ISS dorazila loď Sojuz MS-23.