TÉMA

Sojuz MS-23

Nová posádka ISS úspěšné odstartovala. V týmu jsou Američané i Rus

Rusko-americké vztahy sice kvůli napadení Ukrajiny trpí, spolupráce na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) ale nadále pokračuje. Nová posádka bude opět smíšená.
2. 3. 2023|

U ISS je nový Sojuz, nahradil poškozenou loď

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) je záchranná loď. Připojil se k ní Sojuz MS-23, který nahradil poškozený MS-22. Informovaly o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a ruská agentura TASS. Náhradní lodí se bude moci vrátit trojice astronautů, kteří na stanici nakonec zůstanou o půl roku déle, než se původně plánovalo.
26. 2. 2023|

K ISS míří záchranná mise. Rusko vyslalo do vesmíru náhradu za loď poškozenou meteoritem

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu odstartovala v pátek ruská nosná raketa Sojuz-2.1a s vesmírnou lodí Sojuz MS-23, která je tentokrát bez posádky. V roli záchranné lodi míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), aby zde nahradila vesmírnou loď Sojuz MS-22, poškozenou mikrometeoritem. Loď se oddělila od třetího stupně nosné rakety a dosáhla oběžné dráhy. U ISS má přistát 26. února, oznámili reportéři ze střediska řízení vesmírného letu.
24. 2. 2023|

Ruskou zásobovací loď u ISS zřejmě poškodil náraz zvenku, oznámil Roskosmos

Ruská zásobovací loď Progress MS-21, která při kotvení u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) ztratila tlak v kabině, byla zřejmě poškozena nárazem zvenku. Podle agentury Reuters to oznámila ruská státní vesmírná korporace Roskosmos.
21. 2. 2023|