Japonci otestovali létající automobil. S pilotem vydržel ve vzduchu čtyři minuty

Futuristický sen o létajících automobilech je zase o kousek blíže realitě. Japonská společnost SkyDrive provedla úspěšný test dalšího takového vozu schopného letu.

Projektů, které slibují vývoj létajícího automobilu, jsou desítky. Ale většina z nich se nikdy nedostane do fáze realizace. Japonská společnost už dokázala tuto bariéru prorazit.

Vůz připomínající na první pohled spíše motorku vybavený několika vrtulemi se dokázal vznést do vzduchu asi na výšku dvou metrů od země a vydržel se kontrolovaně vznášet po dobu asi čtyř minut. Na jeho palubě byl přitom jeden lidský pilot. 

Šéf SkyDrive Tomohiro Fukuzawa doufá, že by se jejich produkt mohl začít vyrábět už kolem roku 2023. Klíčové podle něj bude vybavit automobil dostatečnými bezpečnostními prvky.

„Z více než stovky projektů, které se po celém světě věnují létajícím automobilům, se jen hrstce povede uspět s člověkem na palubě,“ upozornil pro agenturu Associated Press. „Doufám, že lidé budou chtít tento vůz používat a budou se přitom cítit bezpečně,“ doplnil.

Cíle a realita

Cílem je, aby automobil vydržel létat nejméně 30 minut, ale v současné době se ve vzduchu udrží maximálně 5 až 10 minut. Autoři prototypu by chtěli s dokončeným výrobkem prorazit i na mezinárodním trhu, například v Číně.

Vůz je vybaven elektrickým pohonem, proto by se mohl hodit i do měst, která se potýkají s rostoucím znečištěním. Mohl by se také teoreticky vyhnout zácpám, ale také stoupajícím cenám za lidskou práci – létající auto bude obsahovat autopilota, který by měl být schopný dopravit ho sám bezpečně z místa na místo. Budoucí modely by měly mít i větší množství sedadel. 

Autoři projektu připouštějí, že se zatím potýkají s řadou technologických výzev. Patří mezi ně například velikost a hmotnost baterií, ale také neexistující infrastruktura pro tento druh dopravy. Japonsko ale tento model dopravy budoucnosti podporuje. Ve třicátých letech jednadvacátého století by létající automobily měly pomáhat zejména v těžko dostupných oblastech, ale i s odlehčováním přeplněných měst.

Společnost SkyDrive existuje od roku 2012, prvními investory byly Toyota, Panasonic a Bandai Namco. O první demonstraci létajícího vozu se pokusila už před třemi lety, ale s nevalným výsledkem. Předváděčka na konci srpna dopadla už mnohem lépe.

Vizualizace výsledného projektu: