Zemřel finančník Epstein, obviněný ze zneužívání nezletilých dívek. Podle médií spáchal sebevraždu

Americký finančník Jeffrey Epstein byl v sobotu v newyorské věznici nalezen mrtev. Podle médií spáchal sebevraždu. V cele na Manhattanu čekal na proces po obviněních ze zneužívání nezletilých dívek. Šestašedesátiletý Epstein byl ve vazbě od šestého července a hrozilo mu až 45 let za mřížemi.

Epsteinovu smrt potvrdila kancelář manhattanského soudního lékaře. Televize NBC News a ABC News s odkazem na policejní zdroje uvedly, že se Epstein ve věznici oběsil.

Americká federální vězeňská správa v pozdějším prohlášení označila jeho smrt za „patrně sebevraždu“. Potvrdila, že když byl bývalý magnát ráno v cele nalezen, nereagoval na okolí. Zaměstnanci věznice se jej snažili oživit a za mrtvého byl prohlášen až po převozu do nemocnice.

Smrtí se už podle agentur začal zabývat Federální úřad pro vyšetřování (FBI) i ministerstvo spravedlnosti. „Smrt pana Epsteina vyvolává závažné otázky, které musejí být zodpovězeny,“ uvedl v prohlášení ministr spravedlnosti William Barr.

Zprávy o Epsteionově úmrtí přicházejí jen dva týdny poté, co byl finančník v cele nalezen téměř v bezvědomí a se zraněními na krku. Vyšetřovatelé se podle deníku New York Post tehdy domnívali, že Epstein si mohl zranění způsobit záměrně, aby se dostal z vazby, kterou mu soud nedovolil na kauci opustit. Podle médií měl být finančník od té doby pod větším dohledem. 

Tento zvláštní režim se už ale na Epsteina v čase jeho smrti nevztahoval. Podle zdroje deníku The New York Times skončil už 29. července, agentuře Reuters zase zdroj obeznámený s touto záležitostí sdělil, že mimořádná opatření platila ještě ve čtvrtek.

Zájem policie budil už před čtrnácti lety

Epstein byl ve stejné věznici, kde pobývá například někdejší šéf Trumpovy předvolební kampaně Paul Manafort. Ve vazbě byl od začátku července, kdy byl zatčen poté, co soukromým tryskáčem přiletěl do USA z Francie. Čelil obviněním, že ve svých rezidencích v New Yorku a na Floridě sexuálně vykořisťoval desítky nezletilých dívek, z nichž některým bylo údajně jen 14 let. Finančník veškerá obvinění odmítal.

Poprvé se Epstein dostal do hledáčku policie v roce 2005. O tři roky později byl v rámci dohody s obžalobou odsouzen za sexuální zneužívání na 18 měsíců. Odpykal si z nich 13 měsíců s tím, že mohl ve dne pracovat ve své kanceláři a ve věznici jen přespávat. Floridským prokurátorem byl tehdy Alexander Acosta, který v Trumpově vládě zastával funkci ministra práce. V reakci na Epsteinův případ minulý  měsíc rezignoval.

Nový proces s Epsteinem měl začít příští rok. Prokurátoři jej také obvinili z toho, že vyplácel velké finanční obnosy dvěma potenciálním svědkům.

S Epsteinem se přátelili Clinton, Trump i princ Andrew

Epstein v minulosti vlastnil letoun Boeing 727, kterému se kvůli miliardářovým obviněním říkalo Lolita Express. Na lety si často zval hosty, mimo jiné i někdejšího prezidenta Clintona, který s ním podle televize Fox News cestoval nejméně šestadvacetkrát.

Trump během své kandidatury v roce 2016 čelil kritice, že se s Epsteinem kamarádil. Trumpův právní zástupce Alan Garten to tehdy odmítl a prohlásil, že Trump a Epstein žádní kamarádi nebyli.

Jeffrey Epstein
Zdroj: Reuters

V roce 2002 přitom současný americký prezident v rozhovoru s magazínem New York prohlásil, že Epsteina zná patnáct let a že je to báječný člověk. „Je s ním hodně legrace. Také se říká, že má rád krásné ženy jako já,“ řekl tehdy Trump s odkazem na to, že tyto ženy jsou mladé.

Vazby na Epsteina měl mimo jiné i britský princ Andrew, který v minulosti v USA čelil sexuální aféře. Andrew tehdy obvinění popřel, ale kvůli přátelství s Epsteinem byl v roce 2011 nucen se vzdát postu zvláštního emisara britské vlády pro mezinárodní vztahy.