Ze slovinské jeskyně vyprostili pětici, která tam uvázla kvůli zvýšené hladině podzemní vody

Události: Záchrana ze slovinské jeskyně (zdroj: ČT24)

Po víc než dvou dnech vyprostili záchranáři pětici lidí, kteří uvázli v krasové jeskyni ve Slovinsku. V opuštění podzemí jim bránila zvýšená hladina podzemní vody, která v pondělí opadla. Tříčlenná rodina i oba průvodci jsou zdravotně zcela v pořádku, celou dobu dostávali jídlo i pití.

Tři návštěvníci z jedné rodiny a dva jejich průvodci byli uvězněni v jeskyni Križna jama (Křížová jeskyně) v oblasti slovinského Krasu poblíž města Cerknica. V jeskyni byli od soboty, kdy se tam vydali na běžnou turistickou prohlídku.

Z jeskynního systému známého soustavou podzemních jezer, na kterých se turisté plaví v lodích, už se ale kvůli vysoké hladině podzemní vody, jež stoupla po silných deštích, nedostali ven. Voda podzemní řeky tehdy místy bleskově stoupla až ke stropu a pětičlenná skupina nemohla plout zpět. Rodina s dvěma průvodci uvázla asi dva kilometry od vchodu.

Potápěči se k nim dostali v neděli a odvedli je na bezpečné místo. Vzduchu měla pětice dost. Týmy potápěčů jí v těžkých podmínkách postupně nosily pití a jídlo a do místa, kde se teplota pohybuje kolem šesti stupňů Celsia, dopravily i vyhřívaný stan pro tři lidi. „Povídají si, jednomu chybí cigarety, těm mladším mobilní telefony. Co naděláte, je to jeskyně,“ popsal náladu v uváznuté skupině velitel týmu potápěčů Damir Podnar.

Voda opadla rychleji, než se čekalo

Uvěznění počítali s tím, že pod zemí můžou být dlouho. Přes noc na pondělí ale voda rychle opadla a uvolnila cestu ven. Částí chodeb mohli jít a kritické úseky překonali na člunu, který z vody jistili potápěči. Dvě těžké noci přečkali bez zdravotních následků.

Na akci se podílelo celkem 95 lidí. Tak náročnou operaci prováděli v tomto jeskynním systému úplně poprvé, neboť dosud tam ještě nikdo neuvízl.

Turistická prohlídka v jeskyni Križna jama je dlouhá osm kilometrů. Uvnitř nejsou zpevněné cesty, návštěvníci proto dovnitř smějí pouze se zkušenými průvodci a s potřebným vybavením.