Zástupci ukrajinského lidu převzali Sacharovovu cenu za svobodné myšlení

Sacharovovu cenu za svobodu myšlení ve středu v Evropském parlamentu převzali zástupci ukrajinského lidu, vedení a občanské společnosti. Skrze video se připojil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jehož země od února čelí ruské invazi.

„Ať je dnešní ocenění připomínkou naší neochvějné podpory. Ať patří všem statečným mužům a ženám na Ukrajině. Všem, které jsme s otevřeným srdcem přivítali v našich domovech. A všem těm, kteří ztratili své milované přátele či rodinu,“ uvedla ve středu předsedkyně EP Roberta Metsolaová.

Z rukou předsedkyně pak převzali ocenění zástupci ukrajinského lidu, včetně starosty Melitopolu Ivana Fedorova, předsedkyně ukrajinského lidskoprávního Centra občanských svobod Oleksandry Matvijičukové a Julije Pajevské, zakladatelky dobrovolnického záchranného týmu Janholy Tajry (Tajřini andělé).

„Život v Evropě není možný bez svobody, není možný bez Ukrajiny. Jakýkoliv pokus připravit Evropu o Ukrajinu, o svobodu je zločinem. Ruská válka v Evropě je takovým zločinem,“ řekl skrze video Zelenskyj. Plénum na závěr projevu vyzval, aby za Ukrajince, kteří za ruskou agresi zaplatili životem, drželi minutu ticha.

Evropský parlament Sacharovovu cenu „statečnému ukrajinskému lidu zastoupenému prezidentem, zvolenými lídry a občanskou společností“ udělil letos v říjnu. Mezi finalisty byli také spoluzakladatel portálu WikiLeaks Julian Assange či Komise pravdy v Kolumbii, která hájí práva obětí tamní občanské války. Jejich zástupci v EP promluvili v úterý.

Loňským laureátem se stal vězněný ruský opozičník Alexej Navalnyj. Metsolaová ve středu vyzvala ruské úřady k jeho propuštění.