Zasedání G20 se nedokázalo shodnout na závěrečném prohlášení, kvůli odsouzení války na Ukrajině

Ministři financí ze skupiny předních ekonomik světa G20 se na svém zasedání v Indii nedokázali shodnout na společném závěrečném prohlášení. Místo toho předsedající Indie zveřejnila vlastní shrnutí ministerského zasedání. Důvodem byla neshoda, zda má být součástí prohlášení odsouzení války na Ukrajině, uvedla agentura Reuters.

Obvykle se v závěrečném prohlášení po zasedání G20 zaznamenávají společná hodnocení a cíle. Od války na Ukrajině se však nedaří členům shodnout na společném prohlášení. Skupina vznikla před dvěma desetiletími za účelem řešení hospodářských krizí. Členem G20 je i Rusko.

Indie ve zveřejněném shrnutí předsednictví uvedla, že většina členů skupiny „důrazně odsoudila“ válku na Ukrajině a zdůraznila, že konflikt způsobuje nesmírné lidské utrpení a prohlubuje stávající křehkost světové ekonomiky. Spojené státy a jejich spojenci neústupně požadovali, aby závěrečné prohlášení jednoznačně odsoudilo Rusko za válku na Ukrajině, ruská a čínská delegace se ale proti takové formulaci postavily.

Samotná předsedající Indie zaujímá k válce převážně neutrální postoj a odmítá obviňovat Rusko z invaze. Usiluje o diplomatické řešení. Země také výrazně zvýšila nákupy ruské ropy.

Na okraj zasedání se konalo i jednání mezi zástupci Mezinárodního měnového fondu, Světové banky, Číny, Indie, Saúdské Arábie a zemí skupiny G7 o restrukturalizaci dluhu ekonomik v potížích. Strany se sice zavázaly, že se budou snažit překonat rozdíly ve prospěch zadlužených zemí, panují však mezi nimi stále velké neshody. Další jednání o této otázce se má uskutečnit v době konání jarních zasedání MMF a Světové banky v dubnu.