Západní Austrálii zasáhla stoletá povodeň, lidi evakuovaly vojenské helikoptéry

Silné deště způsobily na severozápadě Austrálie povodně, které uvěznily celé obce a vyžádaly si evakuaci stovek lidí. Záplavy jsou důsledkem tropické deprese, která se vyvinula z bouře Ellie. Ta Austrálii zasáhla na konci loňského roku.

„Lidé v Kimberley zažívají nejhorší povodně za posledních sto let,“ uvedl Stephen Dawson, oblastní ministr záchranných služeb. Dodal, že se objevily doposud nepodložené údaje o ztrátách hospodářských zvířat, které budou časem upřesněny.

Záchranné složky doposud evakuovaly na 230 lidí, uvedl zpravodajský server news.com.au. Na evakuacích se podílelo i několik vojenských helikoptér. Záplavy rovněž zničily klíčový most vedoucí přes řeku Fitzroy, a odřízly tak odlehlé město Kimberley od zbytku státu.

Západní pobřeží Tichého oceánu, označované také jako Asijsko-pacifický region, je oblastí s největším rizikem katastrof na světě, informoval reliefweb, humanitární informační služba OSN. V loňském roce oblast zasáhly záplavy, sucha i zemětřesení.

V roce 2022 postihly Austrálii rozsáhlé povodně hned čtyřikrát. Přírodní katastrofy, k nimž notně přispívá také klimatická krize, se podle reliefwebu v roce 2022 stupňovaly a kaskádovitě na sebe navazovaly a zasáhly mimo jiné také Afghánistán, Indii, Kiribati, Filipíny nebo Indonésii.