Záložní řidička samořiditelného auta dostala za zabití chodkyně podmínku

Záložní bezpečnostní řidička testovacího samořiditelného vozu společnosti Uber Technologies, které v roce 2018 srazilo a usmrtilo ženu v Arizoně, přiznala vinu a byla odsouzena k podmíněnému trestu. Uvedl to státní zástupce. Nehoda byla první smrtelnou srážkou takového vozidla s chodcem.

Rafaela Vasquezová byla v roce 2020, tedy dva roky po nehodě, obviněna ze zabití z nedbalosti. Podle prokurátora se přiznala k ohrožení, což je mírnější obvinění, a byla odsouzena k tříleté podmínce s dohledem.

Testovací vůz Volvo XC-90 firmy Uber Technologies ovládaný autopilotem srazil v březnu 2018 ve městě Tempe 49letou chodkyni Elaine Herzbergovou, která přecházela v noci mimo přechod přes silnici s kolem. Nehoda vyvolala značné obavy o bezpečnost vznikajícího odvětí autonomních vozidel.

Podle vyšetřovatelů záložní řidička sledovala v době nehody televizní pořad na svém mobilním telefonu. Nehodě bylo podle nich možné zabránit, kdyby Vasquezová dávala větší pozor.

Společnost za nehodu zodpovědná není

V březnu 2019 prokuratura uvedla, že společnost Uber Technologies není za nehodu trestně zodpovědná, protože příčinou bylo selhání Vasquezové při sledování silnice.

Uber v roce 2020 oznámil prodej své divize pro autonomní řízení firmě Aurora, která se zabývá samořízenými auty, za čtyři miliardy dolarů (87,1 miliardy korun), upozornila agentura Reuters.