Zadrželi jsme osm podezřelých z útoku na Kerčský most, tvrdí ruská tajná služba

Rusko předložilo vlastní verzi víkendového incidentu na Kerčském mostě, který zemi spojuje s anektovaným Krymem. Tajná služba FSB oznámila, že zadržela pět Rusů a tři občany Ukrajiny a Arménie, jež z útoku podezřívá. Za organizátora označila šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Kyryla Budanova.

Na Kerčském mostě, který spojuje ruskou pevninu s protiprávně anektovaným ukrajinským poloostrovem Krym, se v sobotu po výbuchu zřítila část vozovky a vzplály cisterny na železniční části stavby. Podle ruských úřadů explozi způsobila bomba v nákladním autě. Tato verze ale dosud nemůže být potvrzená a odborníci spekulují o dalších hypotézách

Ruský diktátor Vladimir Putin výbuch označil za teroristický útok. Následné masivní ruské raketové údery na ukrajinská města pak označil za odvetu za ukrajinské útoky, mezi které zařadil i explozi na strategické spojnici na Krym.  

„V současné době bylo v rámci trestního stíhání zadrženo pět ruských občanů a tři občané Ukrajiny a Arménie, kteří se zúčastnili přípravy zločinu,“ uvedla nyní tajná služba FSB. S odvoláním na federální kriminální ústřednu tvrdí, že útok na most zorganizovala rozvědka ukrajinského ministerstva obrany v čele s jejím náčelníkem Kyrylem Budanovem a dalšími pracovníky a agenty. 

Proti tvrzení ruské tajné služby se Ukrajina ohradila. „Veškerá činnost FSB a vyšetřovací ústředny je nesmysl. Jsou to falešné struktury, které slouží Putinovu režimu, takže se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ reagoval zástupce tiskového oddělení ukrajinské rozvědky Andrij Jusov pro veřejnoprávní stanici Suspilne.

Podle Rusů přijela výbušnina z Oděsy

FSB dále tvrdí, že výbušné zařízení ukryté v nákladním autě mělo být zamaskované v rolích polyetylenové fólie na dvaadvaceti paletách o celkové váze 22 770 kilogramů. Tento náklad měl být naložený na počátku srpna v ukrajinském přístavním městě Oděsa a do Ruska se prý dostal přes Bulharsko, Arménii a Gruzii, přičemž se několikrát změnily přepravní dokumenty. 

Náklad kamionu měla podle ruské tajné služby odeslat firma z města Uljanovska na adresu neexistující společnosti na Krymu a výbušninu měl od 7. října převážet vůz Rusa Machira Jusubova, který mířil do Simferopolu na okupovaném poloostrově. 

Náklad, po celou dobu (podle ruské verze) sledovaný pracovníkem ukrajinské rozvědky, představujícím se jako Ivan Ivanovič, explodoval 8. října ráno na Kerčském mostě. FSB ve vyšetřování dál pokračuje a zdůrazňuje, že všichni organizátoři a spolupachatelé, včetně cizinců, budou „pohnáni k odpovědnosti“.

Ve středu tajná služba také ohlásila, že zmařila „teroristický útok“, který údajně chystaly ukrajinské tajné služby proti dopravnímu terminálu v ruském Brjansku, a zadržela při tom ukrajinského občana, který nyní spolupracuje s vyšetřovateli.