Záchranné týmy začaly s odvlečením hořící nákladní lodi u Nizozemska

Několik dní hořící nákladní loď Fremantle Highway s elektromobily na palubě se v neděli u nizozemských břehů dala do pohybu. Záchranné týmy zahájily riskantní manévr jejího odtahu do místa dočasného ukotvení, informovala agentura DPA s odvoláním na místní úřady. Ještě v noci na neděli úřady hlásily, že kvůli nepříznivému větru a hustému dýmu zatím není možné loď odtáhnout.

Poté, co kouř odpoledne výrazně zeslábl, začal odtah plavidla do bezpečnějšího kotviště. Experti ji přemisťují od ostrova Terschelling východním směrem k ostrovu Schiermonnikoog. Jde o riskantní manévr, protože loď má na palubě na 3800 automobilů a stále hoří. V případě jejího rozlomení nebo ztroskotání hrozí znečištění životního prostředí.

Na odtažení lodi se podle nizozemského ministerstva infrastruktury podílejí společnosti Multraship a Smit Salvage. Dva vlečné čluny ji v neděli táhly do místa vzdáleného šestnáct kilometrů severně od ostrovů Schiermonnikoog a Ameland, uvedla agentura AP.

Dosud byla loď přesně mezi dvěma velmi frekventovanými vodními cestami. Nové místo ukotvení má být bezpečnější a také lépe chráněné před větrem.

Požár na palubě lodi vypukl v úterý krátce před půlnocí. Příčiny jeho vzniku nejsou známy, podle stanice NOS se však uvažuje, že požár vznikl v jednom z elektromobilů. Jeden člen posádky zemřel, ostatní se podařilo evakuovat. Plavidlo mířilo z Německa přes Egypt do Singapuru.