Vyproštění dělníků z tunelu v Indii by mohlo zabrat dalších až pět dní, záchranáři vymýšlejí nový plán

Vyproštění čtyřicítky dělníků uvězněných od minulé neděle ve zříceném tunelu v Indii by mohlo trvat dalších zhruba pět dní, uvedla v neděli podle agentury AP vládní mluvčí. Úřady se snaží k dělníkům provrtat tunel, práce se ale kvůli potížím s vrtným zařízením musely zastavit. Záchranáři tak nyní promýšlejí nový plán, jak se k zavaleným dostat.

V sobotu bylo na místo neštěstí ve státě Uttarákhand na severu Indie dopraveno nové vrtné zařízení, protože předchozí se během prací zničilo. Pracovníci se snaží provrtat otvor, kterým by bylo možné protáhnout dostatečně širokou trubku, aby se zavalení dělníci dostali bezpečně ven. Zatím se jim podařilo skálou a sutinami prorazit 24 metrů z celkových šedesáti, které potřebují.

Nyní je zvažováno provrtání otvoru pod jiným úhlem, svrchu kopce, pod nímž jsou dělníci uvězněni. Dostat se tímto způsobem k dělníkům by ale trvalo čtyři až pět dní, sdělila AP vládní mluvčí Dípa Gaurová. Záchranný tým s dělníky stále komunikuje a dodává jim vodu, potraviny a léky.

Rozestavěný silniční tunel o délce čtyři a půl kilometru se propadl minulou neděli při sesuvu půdy. Má tvořit součást významné silnice propojující různá hinduistická poutní místa.

Indické agentury podílející se na záchranných operacích konzultovaly svou činnost s experty z Rakouska a Norska. Radily se také s thajskými odborníky, kteří pomáhali při záchraně týmu mladých fotbalistů ze zatopené jeskyně v roce 2018.