Vyprahlé Polsko čekají za měsíc volby. Zemědělci stranám vyčítají, že opomíjí sucho

Události: Měsíc do polských parlamentních voleb (zdroj: ČT24)

Polští zemědělci sčítají škody na úrodě po suchém létě. Vládnoucí straně přitom vyčítají, že problém opomíjí. Boj proti suchu chybí i mezi základními prioritami politiků před parlamentními volbami, které se budou konat přesně za měsíc. Podle průzkumů se udrží u moci strana Právo a spravedlnost. Do Sejmu se však mohou dostat i tři opoziční uskupení.

Vyprahlé léto tento rok potrápilo hlavně střední Polsko. „Přáli bychom si, aby se zavedla systémová řešení. Nepotřebujeme nutně hotovost jako podporu. Chtěli bychom, aby vláda v Polsku rozvíjela retenci vod,“ uvedl soukromý zemědělec Piotr Kołodziejczak, jehož farmu už druhý rok po sobě čeká ztráta.  

Boj se suchem vstupuje i do probíhající předvolební kampaně. Mezi hlavní programové priority stran ale ani po mimořádně horkém létě nepatří.

Kaczyńského hattrick

Šéf vládnoucí strany Právo a spravedlnostJarosław Kaczyński zato zemědělcům slíbil dorovnat dotace na úroveň západních zemí.

Ve svém programovém hattricku, jak ho sám nazval, míří i na sociálně slabé. Minimální mzda se má vyšplhat skoro o osmdesát procent. Pro důchodce chce v roce 2021 dva důchody navíc a stejně podstatné jsou pro Kaczyńského kulturní hodnoty.

„Každý dobrý Polák musí vědět, jaká je role církve. Musí vědět, že mimo ni je, znovu opakuji, jen nihilismus. My odmítáme nihilismus,“ prohlásil Jarosław Kaczyński, předseda Práva a spravedlnosti.

Polsko
Zdroj: ČT24

I v průzkumech druhá Občanská koalice slibuje vyšší platy. Chce také více peněz do zdravotnictví a pro seniory a pro mladé zase internet zadarmo. Spíš než o suchu mluví o čistém ovzduší. 

Voličky má přilákat to, že na premiérský post kandiduje žena. „Chci, aby politika byla uměním porozumění, ne věčnou válkou. Chci nové, nádherné a usmívající se Polsko,“ říká Małgorzata Kidawa-Błońská, kandidátka Občanské koalice na premiérku

Nejsilnější opoziční uskupení ale na vládnoucí stranu ztrácí. Hraje se spíš o to, jestli Právo a spravedlnost obhájí většinu. 

Šance lidovců i levice

Do Sejmu se podle průzkumů dostanou po čtyřech letech i zástupci levice a šanci mají také lidovci. „Polsko opravdu není odsouzeno k vládě pravicových fanatiků. Můžeme je odstavit od moci,“ uvedl levicový opoziční lídr Adrian Zandberg. 

„Budeme spojovat Poláky a obnovíme bratrství, to je náš posvátný a nejdůležitější závazek,“ říká zase šéf lidovců Władysław Kosiniak-Kamysz. Ani ti se ve svém programu boji proti suchu příliš nevěnují.