Vláda Mali vyzvala OSN, aby ze země stáhla vojáky mírové mise

Vláda v Mali vyzvala OSN, aby ze země stáhla své mírové jednotky. Jejich příslušníků je v západoafrické zemi, kde se ujala vlády vojenská junta, přes deset tisíc. Mise v Mali působí již deset let.

Ministr zahraničí Mali Abdoulaye Diop řekl agentuře DPA, že se mírové jednotky staly „součástí problému“. Nedokázaly podle něj dostatečně reagovat na bezpečnostní situaci ve státě, který zhruba deset let bojuje s islamisty.

„V této souvislosti malijská vláda požaduje okamžité stažení (mírové mise) MINUSMA. Vláda je však v tomto ohledu připravena spolupracovat s OSN,“ prohlásil Diop. Mise OSN působí v Mali od roku 2013. O rok dříve se v zemi zhoršila bezpečnostní situace.

V současnosti v Mali vládne vojenská junta, která v roce 2020 svrhla zvolenou vládu, částečně kvůli frustraci z její neschopnosti zastavit násilí. Junta se následně odvrátila od tradičního spojence a bývalé koloniální mocnosti Francie a přiklání se k Rusku. Podle západních informací působí v Mali žoldnéři z Wagnerovy skupiny.

Paříž kvůli rozkolu ze země stáhla své vojáky, Mali opustili i čeští vojáci, kteří tam vedli výcvikovou misi. Stahuje se i německá armáda, která do mírové mise vyslala přes tisíc lidí.