Venezuelou dál zmítá krize, kvůli obřímu výpadku elektřiny umírají lidé

Ve Venezuele kvůli obřímu výpadku elektřiny umírají lidé (zdroj: ČT24)

Venezuelou dál zmítají demonstrace příznivců a odpůrců obou hlav státu, úřadujícího Nicoláse Madura i prozatímního Juana Guaidóa. V centru Caracasu se před projevem Guaidóa střetli demonstranti s nastoupenou policií. Do ulic vyšli i v souvislosti s rozsáhlým výpadkem elektřiny v zemi, který si vyžádal oběti na životech. V některých regionech se dodávky od čtvrtka stále nepodařilo obnovit.

Kvůli rozsáhlému výpadku elektřiny ve Venezuele zemřelo od čtvrtka v různých částech země 15 lidí, kteří nedostali dialýzu. Informovala o tom venezuelská nevládní organizace. „Devět lidí ve státě Zulia, dva ve státě Trujillo a čtyři v Caracasu v nemocnici Péreze Carreňa,“ citovala TV Venezuela předsedu sdružení Codevida Franciska Valenciu.

Dalších nejméně 13 lidí zemřelo kvůli výpadkům elektřiny v nemocnici ve městě Maturín, uvedl v sobotu opoziční deník El Nacional s odvoláním na lékaře tamní nemocnice. Mezi oběťmi je i novorozenec, dvě osoby na porodnickém oddělení a devět lidí, které přivezla rychlá záchranná služba.

Výpadek elektřiny pokračuje, Maduro viní Spojené státy

Masový výpadek elektrické energie postihl celou Venezuelu ve čtvrtek odpoledne místního času a v řadě regionů se dodávky elektrické energie dosud nepodařilo obnovit. Po částečné obnově dodávek v některých regionech nastal v sobotu další výpadek.

Výpadky elektřiny jsou v této jihoamerické zemi běžné už řadu let, dosud se ale týkaly jen několika regionů. Takto rozsáhlý výpadek je podle expertů bezprecedentní. „Pracoval jsem s elektrickými systémy ve 44 zemích a zažil mnohé, ale takový výpadek v celé zemi, který trvá tak dlouho, nemá obdoby,“ řekl v sobotu deníku El Nacional José Aguilar. Podle něj je tamní elektrická infrastruktura v totálním rozkladu.

Podle kritiků režimu může za špatně fungující energetickou infrastrukturu i ekonomickou krizi ve Venezuele, v níž je nedostatek základních potravin a léků, řízená hospodářská politika socialistické vlády. Autoritářský prezident Nicolás Maduro dlouhodobě viní z ekonomické krize opozici a USA, které ho podle něj takto chtějí svrhnout.

Současný masový výpadek elektřiny označil Maduro za „elektrickou válku ultrapravicových sil a imperialistických Spojených států“. „Do národního energetického systému se infiltrovali agenti, které justice najde a potrestá,“ slíbil Maduro svým příznivcům. Podle něj USA k útoku na energetickou síť použily „vyspělé technologie“. 

Kvůli situaci v zemi trvají demonstrace. Odpůrci režimu se střetli s policisty v centru Caracasu. „Už jsme unavení ze vší té nejistoty. Není jídlo, není práce. Jsem učitelka a můj plat mi nezajistí nic. Zažíváme takovou bídou. Odborníci opouštějí zemi. Co bude s budoucností, s našimi dětmi, s mladými lidmi? To je ten důvod, proč tu jsem, podporuji svou milovanou Venezuelu,“ uvedla demonstrující Fabiola Castillová.

K davům v ulicích promlouval ze střechy auta i prozatímní prezident Juan Guaidó. „Režim nás chce unavit, bratři a sestry. Ano, cesta byla velmi dlouhá, cesta nás unavila, ale nikdy nepřestaneme hledat svobodu a zůstaneme v ulicích,“ prohlásil.

Maduro odmítá předat úřad Guaidóovi, kterého jako prezidenta Venezuely uznává přes 50 zemí. Maduro ho ale označil za loutku Washingtonu, prostřednictvím které chce administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa získat kontrolu nad ropnými zásobami Venezuely.