Ve Velké Británii šetří 25 let starý rozhovor s lady Dianou. Existuje podezření, že BBC podváděla

Je to jeden z nejslavnějších televizních rozhovorů. Vedl ho redaktor televize BBC a princezna Diana v něm poprvé veřejně a oficiálně oznámila, že její vztah s princem Charlesem kvůli jiné ženě nefunguje. Teď se ukazuje, že BBC mohla dostat princeznu před kameru podvodem, alespoň to tvrdí bratr zesnulé. Jak to bylo ve skutečnosti, se už v televizi snaží zjistit vyšetřovací komise. Co by případné pochybení znamenalo pro značku BBC, která je symbolem nezávislé žurnalistiky pro celý svět? Na to se ptal pořad Newsroom ČT24.

Psal se rok 1995, princezna Diana a princ Charles v tu dobu už žili odděleně. Královská rodina o tom ale na veřejnosti nemluvila. Mlčení prolomila až sama lady Diana, když se o svém manželství i působení v královském paláci rozpovídala v téměř hodinovém rozhovoru. Interview vedl v rámci pořadu Panorama novinář Martin Bashir.

„Pro královskou rodinu ten rozhovor znamenal velké překvapení. Zaútočit na monarchii se do té doby nikdo příliš neodvažoval, z královské rodiny vůbec nikdo,“ popisuje výjimečnost rozhovoru bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt.

Faktem je, že po odvysílání dala královna svolení k rozvodu páru. Jisté ale naopak ani po pětadvaceti letech není, co stálo na počátku tohoto rozhovoru. Jestli o něj stála sama Diana, nebo ji k němu přiměl Bashir či někdo jiný z BBC. Dianin bratr Charles Spencer teď totiž tvrdí, že moderátor získal zfalšované bankovní výpisy, které měly dokazovat, že Dianu lidé z královského dvora sledují a odposlouchávají. A o tom s ní chtěl mluvit.

Bulvár ve veřejnoprávní televizi

„Je to určitě nepříjemná záležitost, protože se zpochybňují zásady žurnalismu BBC. A je to něco, co chce BBC samozřejmě sprovodit ze světa co nejslušnějším způsobem, proto také slíbila vyšetřování,“ říká bývalý redaktor BBC Petr Brod.

Z Martina Bashira, který dosud v BBC pracuje, se díky tomuto interview stala novinářská celebrita, projevily o něj zájem i některé americké televize, se kterými pak spolupracoval. Teď je ale po operaci srdce a prodělaném covidu v nemocnici. Než se uzdraví, nemůže jako hlavní svědek před komisí vypovídat.

Svatba Diany Spencerové s princem Charlesem
Zdroj: Reuters

„Pokud jsou informace pravdivé, tak to opravdu zavání bulvárním jednáním. Bohužel, posun veřejnoprávnosti napříč Evropou je znatelný. Jak se otevřely trhy více komerčním vysílatelům, tak se hraje o stejné diváky. Tím pádem se často narativ investigativní žurnalistiky a publicistických pořadů médií veřejné služby začíná blížit vysílatelům komerčním, kteří často sahají k bulvárnějšímu zpracování a postupům,“ vysvětluje mediální analytik Tomáš Trampota z New York University of Prague, proč by BBC mohla k takovému postupu přistoupit.

Plány lady Diany

Pokud by se prokázalo, že Bashir získal lady Dianu k rozhovoru manipulací, měl by podle Trampoty z BBC odejít. Podle Forejta to ale celé nejspíš bylo jinak. „Já si myslím, že princezna Diana tehdy ten rozhovor plánovala. Je známé, že mnoho přátel ji od toho odrazovalo,“ domnívá se Forejt. Dodává, že chtěla bez jakékoli cenzury říct, co prožívá. A že ani BBC nevěděla, o čem bude mluvit.

O plánech samotné Diany mluví také Petr Brod. „První, s kým princezna mluvila o svých trablech v manželství, byla tehdejší oficiální královská zpravodajka BBC Jennie Bondová. K rozhovoru, který nakonec vedl Martin Bashir, došlo tak, že se obešly oficiální cesty komunikace mezi BBC a královským dvorem,“ říká. Kdyby oznámení neučinila před Bashirem, udělala by to „on record“ podle něj před Bondovou nebo někým jiným.

Otázkou také zůstává, proč se téma ve Velké Británii řeší právě teď. Podle editorky webu Expres.cz Barbory Koukalové to souvisí s uvedením další série seriálu Koruna. „Řeší se v něm vztah prince Charlese a lady Diany. A můj názor je, že Charles Spencer, bratr Diany, se snaží tímto očistit její jméno, protože v seriálu je vyobrazena jako ne psychicky úplně zdravá žena,“ soudí Koukalová.

Reportáž z prostředí královské rodiny a britské BBC přinese pořad Newsroom ČT24. Začíná v neděli ve 22:10.