Ve Skotsku jezdí samořízené autobusy. Vláda se chlubí světovým prvenstvím

Události: Ve Skotsku jezdí autonomní autobusy (zdroj: ČT24)

Ve Skotsku funguje od pondělí první pravidelná linka ve Velké Británii, na níž jezdí samořízené autobusy. Trasa linky AB1 poblíž Edinburghu je dlouhá 22,5 kilometru a vede přes známý most nad zálivem Firth of Forth.  Zkušební provoz potrvá dva roky. Podle dopravce jde o první klasickou autobusovou dopravu s autonomními vozy na světě.

„AB1 je považována za první registrovanou autobusovou dopravu na světě, která využívá autonomní autobusy plné velikosti,“ uvádí společnost Stagecoach, která vozy provozuje. 

Při testování ujely autobusy téměř dva miliony kilometrů. Teď je čeká trasa dlouhá 22 kilometrů se třemi zastávkami. Firma odhaduje, že týdně přepraví až deset tisíc cestujících. Část z nich má obavy. Možná i proto, že autonomní vozy mohou jet rychlostí až 80 kilometrů za hodinu. „Byl bych vyděšený k smrti. Nemyslím si, že je to dobrý nápad,“ říká jeden z obyvatelů Edinburghu.

Zpočátku je do roku 2025 plánován zkušební provoz s celkem pěti autobusy. Ve voze budou dva zaměstnanci: jeden za volantem, aby mohl kdykoli zasáhnout, a druhý vzadu, aby kontroloval vstupenky a odpovídal na otázky.

Projekt se podle provozovatele připravoval deset let. Použitý řídicí systém absolvoval při testování 1,8 milionu kilometrů.

Skotská vláda věří, že jde o milník ve veřejné dopravě a že podobné projekty přilákají do země další investory. „Chceme, aby Skotsko zůstalo v čele vývoje propojených a autonomních vozidel, a zahájení tohoto živého testu zemi pomůže prosadit se na světové scéně,“ řekl skotský ministr dopravy Kevin Stewart. Technologie by měla podle něj podporovat vizi udržitelného, integračního, bezpečného a dostupného dopravního systému.