V Tigraji podle OSN hrozí hladomor statisícům lidí. Etiopie to popřela

Horizont ČT24: Zpráva o hladomoru v Tigraji (zdroj: ČT24)

Etiopská vláda během pátku popřela zprávy o hladomoru v oblasti Tigraj. Organizace spojených národů (OSN) totiž ve své čtvrteční zprávě uvedla, že tam hladomor hrozí až 350 tisícům lidí. Dětský fond (UNICEF) navíc oznámil, že těžkou formou podvýživy v regionu trpí třicet tisíc dětí.

V Tigraji loni začaly boje mezi místní a federální vládou kvůli údajné krádeži zbraní z vojenské základny. Násilí v hornatém regionu s více než pěti miliony obyvatel si vyžádalo tisíce obětí na životech, dva miliony lidí také musely opustit své domovy. Do bojů se zapojily i jednotky sousední Eritrey a etiopského státu Amharsko.

Etiopská vláda podle serveru BBC označila zprávu OSN za neopodstatněnou. Informace o hrozícím hladomoru považuje za lživé. Tamní ministerstvo zahraničí tvrdí, že vláda poskytuje potřebné potraviny lidem v Tigraji. Místní zemědělci podle něj dostali osivo a vše potřebné, aby se připravili na blížící se období dešťů.

Mluvčí UNICEF James Elder v pátek řekl, že smrt hladem hrozí až třiceti tisícům dětí, pokud do regionu nebude umožněn přístup humanitární pomoci. USA a Evropská unie navíc vyzvaly válčící strany, aby se dohodly na příměří a umožnily dopravit pomoc milionům lidí, kteří ji naléhavě potřebují.