Neznámí vrazi zabili nejméně devadesát lidí na západě Etiopie

Neznámí útočníci na západě Etiopie zabili nejméně devadesát lidí. Do místní nemocnice v regionu Benišangul-Gumuz se přišlo nechat ošetřit dalších asi třicet raněných, měli střelné i bodné rány a někteří jsou ve vážném stavu, píše BBC News. Agentura Reuters píše o desítkách obětí, jejich počet však neupřesnila.

Vrazi zaútočili den po úterní návštěvě premiéra Abiye Ahmeda a vrchních představitelů armády, kteří v regionu jednali o možnostech zklidnění etnických nepokojů. Podle agentury Reuters je útok dílem rivality mezi etnickými skupinami v oblasti. Mluvčí etiopské vlády z něj viní „protimírové elementy“, píše BBC News.

Při střetech v Etiopii v posledních měsících zemřely desítky civilistů, při útoku na autobus ze 14. listopadu zemřelo 34 lidí.

Země se 110 miliony obyvatel je etnicky velmi rozmanitá, žije v ní 24 národností, které mluví více než osmdesáti jazyky. Mezi některými skupinami panuje rivalita. Situaci v zemi zhoršily i nedávné nepokoje na severu v regionu Tigraj, kde zasahovala armáda.