V okolí Mekele se stále bojuje, řekl šéf tigrajských rebelů. Ignorujte ho, tvrdí etiopská strana

Vůdce jednotek severoetiopského státu Tigraj v pondělí uvedl, že v okolí regionální metropole Mekele se stále bojuje. Dobytí města v sobotu společně s ukončením ofenzivy oznámil etiopský premiér Abiy Ahmed. Během pondělí ministerský předseda prohlásil, že etiopské federální jednotky nemají na svědomí život jediného civilisty.

Vojáci podle premiéra nemají v úmyslu dobyté Mekele zničit, píše agentura Reuters. Tigrajci vládu opakovaně viní, že při vzdušných útocích i pozemních bojích cílí na civilisty. K pondělním Ahmedovým výrokům se zatím přímo nevyjádřili.

Tigraj leží na severu Etiopie a je jedním z jejích autonomních států. Současný konflikt tam propukl 4. listopadu, kdy premiér vyslal do Tigraje armádu poté, co vláda obvinila Tigrajskou lidově osvobozeneckou frontu (TPLF) z krádeže zbraní na vojenské základně a ze zrady.

Kvůli bojům do sousedního Súdánu uprchly desítky tisíc lidí a odhaduje se, že si konflikt vyžádal stovky až tisíce obětí. Etiopské jednotky o víkendu zřejmě bez většího odporu převzaly kontrolu nad půlmilionovým Mekele, ačkoliv Tigrajci později uvedli, že sestřelili jedno letadlo a zpět získali jedno z nedalekých měst.

Horizont ČT24: V Etiopii pokračují boje, lidé prchají (zdroj: ČT24)

Vůdce Tigrajců údajně neutekl ze země

V okolí Mekele však podle Tigrajců nadále pokračují boje. „Jsem poblíž Mekele v Tigraji a bojuji proti vetřelcům,“ uvedl vůdce TPLF Debretsion Gebremichael, s tím, že jeho vojáci zajali několik Eritrejců, kteří bojovali po boku etiopských federálních sil. Popřel zprávy, podle kterých měl utéct do Jižního Súdánu.

Mluvčí premiéra Ahmeda v reakci Reuters sdělila, že Debretsionova vyjádření je třeba ignorovat. „Federální vláda je zaměstnaná vedením země a zajištěním stability pro ty, které konflikt ovlivnil. Sledovat a reagovat na početné lži rozpuštěné zločinecké skupiny je nyní nepodstatné a mimo náš zájem,“ uvedla.

Tvrzení všech stran konfliktu lze těžko ověřit, poznamenává agentura Reuters; Tigraj je od počátku listopadu odříznut od telefonického i internetového spojení a přístup do oblasti podléhá přísné kontrole.