V Rakousku spadlo letadlo mířící z Příbrami na Istrii, zemřeli čtyři lidé

U rakouské obce Grünau im Almtal se v sobotu odpoledne zřítilo malé letadlo a na jeho palubě zahynuli čtyři lidé. Informovala o tom agentura APA, podle níž se oběti zatím nepodařilo identifikovat. Jednomotorový stroj typu Rockwell Commander 112B podle serveru Aviation Safety Network startoval v české Příbrami a mířil na chorvatskou Istrii. Manažerka Letiště Příbram Klára Lieblová uvedla, že o havárii ví, ale nemůže k ní podat žádné informace.

Úřady vyhlásily rozsáhlé pátrání po jednomotorovém čtyřmístném letadle kolem poledne. S pomocí helikoptér po něm pátrali hasiči, policisté, horská služba a také členové Červeného kříže.

Trosky i oběti se podařilo nalézt po čtyřhodinovém pátrání v zasněženém lyžařském areálu, poznamenala rakouská tisková agentura. Policejní mluvčí Barbara Riedlová uvedla, že vzhledem k zimním podmínkám byly pátrací a záchranné práce obtížné.

Příčina nehody zatím není známa, případ vyšetřuje hornorakouský kriminální úřad.

Podle Aviation Safety Network stroj, který havaroval v Rakousku, měl německou registraci.

Český Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN) informace o pádech letadel z Česka v zahraničí dostává obvykle se zpožděním jednoho až dvou dní, podle závažnosti události, vysvětlil referent pro zahraniční spolupráci a legislativu ÚZPLN Stanislav Suchý. Na vyšetřování se pak ústav podílí podle toho, jaké požadavky má zahraniční oznamující organizace, dodal.